PLASTIKOM IZ MORA DO BIO DIZELA: Na Lošinju hrvatski i talijanski znanstvenici testiraju MarGnet uređaj

Plastika u morima i oceanima jedan je od gorućih problema u zaštiti okoliša, a brojni znanstvenici diljem svijeta žustro rade na pronalasku njegovog rješenja. Jedno od njih ponudili su i hrvatski i talijanski znanstvenici koji su razvili model po kojem se morski otpad pretvara u bio dizel.

Njihov projekt naziva MarGnet trenutačno se provodi i testira na Lošinju. Projekt je vrijedan 600.000 EUR, a većinom se financira iz europskih fondova. Novi, inovativni uređaj plastiku razgrađuje principom pirolize na niskim temperaturama i time se od 100 kg morskog otpada stvori 20 do 30 litara bio goriva.

U fokusu projekta je otpad na morskom dnu i to prvenstveno otpad koji nastaje kao posljedica aktivnosti ribarstva i uzgoja morskih organizama. Osim napuštenih, izgubljenih ili odbačenih ribolovnih alata, tu spada i sav ostali otpad nastao na moru kao posljedica različitih aktivnosti kao što su plovidba, ribolov i marikultura, uključujući konope, sidrišta, uništene mreže i njihove sastavne dijelove, a koji, prema podacima Europske komisije, u Europi tvore do 27% ukupnog morskog otpada.

Uređaj još nije predstavljen široj javnosti, a javne demonstracije će se održati u svibnju u Veneciji te na Lošinju u rujnu.

Komentiranje nije dozvoljeno.