OGROMAN PORAST EE OTPADA: Svaki čovjek u prosjeku godišnje proizvede 7 kg

U cijelome svijetu samo prošle godine nastalo je čak 53,6 milijuna tona električnog i elektroničkog otpada, objavili su Ujedinjeni narodi u svome izvješću. Riječ je o porastu od 21 posto u svega pet godina, a što znači da svaka osoba prosječno proizvede oko 7,3 kg takvog otpada.

Isto tako, poražavajuća je i činjenica kako je svega 17 posto električnog i elektroničkog otpada prikupljeno prošle godine kako bi se ponovno koristilo, dok su najmanje 57 mlrd. USD vrijedne komponente poput zlata, srebra ili platine odbačene i spaljene umjesto da su reciklirane.

Brzi razvoj elektronike i masovna potrošnja električnih uređaja osigurali su električnom i elektroničkom otpadu status najbrže rastućeg kućnog otpada, a stručnjaci apeliraju kako bi rastuću svijest o plastičnom otpadu trebala pratiti slična svijest o ovom problemu.

Dodajmo još kako Azija proizvodi 24,9 milijuna tona toga otpada, Sjeverna i Južna Amerika 13,1 milijun tona, a Europa 12 milijuna tona. No po glavi stanovnika Europljani (16,2 kg) i Amerikanci (13,3 kg) prednjače pred Azijom (5,6 kg).

Komentiranje nije dozvoljeno.