NOVI VODNOKOMUNALNI PROJEKTI U SLAVONIJI: Potpisani višemilijunski ugovori

U Osijeku je u petak potpisano čak osam ugovora za vodnokomunalne projekte na području triju županija u Slavoniji. Ugovore vrijedne 38,9 mil. KN potpisale su Hrvatske vode te nadležna vodnokomunalna poduzeća, a potpisivanju su prisustvovali i ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te gradonačelnici i načelnici 11 jedinica lokalne samouprave na čijim se područjima projekti provode.

Sveukupna vrijednost projekata iznosi 98 mil. KN (bez PDV-a), a iz sredstava Hrvatskih voda za navedena je područja u 2020. godini osigurano 32,48 mil. KN. – Ovi projekti su samo dio napora koje posljednjih godina ulažemo u poboljšanje vodno komunalne infrastrukture u svim krajevima Hrvatske. U ovom trenutku u različitim fazama pripreme i realizacije imamo projekte u vrijednosti 24 milijarde kuna koji će biti završeni do kraja 2023. godine, što će dakako odraziti i na aktivnosti građevinskog sektora i povećanje zaposlenosti – poručio je ministar Ćorić.

Ovim će se projektima na predmetnim područjima u sustavu vodoopskrbe rekonstruirati i dograditi 11 km mreže, postojeće PVC i azbestcementne cjevovode zamijenit će se PEHD cjevovodom, dodatno će se rekonstruirati državna cesta D2 na području Lovasa te će se izgraditi 4,7 km spojnog i 16,3 magistralnog cjevovoda. U sustavu javne odvodnje će se izgraditi 8,5 km kanalizacijskih kolektora, 10,5 km gravitacijskih cjevovoda, 11,4 km tlačnih cjevovoda, 10 crpnih stanica, dva uređaja za pročišćavanje voda te će se rekonstruirati crpne stanice s tlačnim cjevovodima i izraditi novi kućni priključci. Za pružanje vodnokomunalnih usluga na području Vladislavaca ovim će se projektima ishoditi potrebna studijsko-projektna dokumentacija.

Navedenim će se aktivnostima proširiti sustav javne vodoopskrbe, smanjiti broj kvarova te povećati sigurnost vodnokomunalne infrastrukture.

Komentiranje nije dozvoljeno.