NOVA STUDIJA O OTPADU: Ambicioznijim pristupom mogli bismo uštedjeti gotovo 300 milijuna tona CO2e do 2035. godine

Sektori gospodarenja otpadom u Europskoj uniji i Ujedinjenom Kraljevstvu mogli bi pomoći u uštedi gotovo 300 milijuna tona ekvivalenata ugljičnog dioksida (CO2e) do 2035. godine, pokazala je studija čije je  rezultate prenio portal letsrecycle.com. Također, rezultati studije pokazali su da je europski sektor gospodarenja otpadom odgovoran za 13,2 milijuna tona CO2e emisije u 2018. godini.

Studiju su provele konzultantske kuće Prognos sa sjedištem u Švicarskoj i CE Delft sa sjedištem u Nizozemskoj, a tijekom izrade studije bavile su se s ukupno 10 podsektora otpada na koje je trenutno usmjereno EU zakonodavstvo. To su papir, staklo, plastika, željezo, aluminij, drvo, tekstil, gume, biootpad i gorivo iz otpada (RDF). Oni su u 2018. godini činili 19% ukupnog otpada u EU-u i UK-u.

Kad bi se postojeće zakonodavstvo EU-a i ciljevi koji se odnose na recikliranje proširili na građevinski otpad i otpad nastao rušenjem objekata (C&D), ovaj bi sektor mogao doprinijeti uštedi od 150 milijuna tona CO2e do 2035. godine, pokazalo je izvješće.

Foto: Pixabay

Međutim, s “ambicioznijim performansama recikliranja” i smanjenim odlaganjem otpada, sektor bi mogao pomoći u uštedi 296 milijuna tona CO2e do 2035., sugerira studija.

Govoreći na predstavljanju studije, Peter Kurth, predsjednik Europskog udruženja za gospodarenje otpadom (FEAD) rekao je: „Klimatski izazov zahtijeva punu provedbu postojećeg zakonodavstva EU-a, ojačanog Zelenim dogovorom EU-a. Pozivamo na potpunu provedbu ciljeva recikliranja i odlaganja i pozivamo zakonodavce EU-a da postave daljnje regulatorne signale“. Kurth je nadodao i da očekuje da će EU “uskoro” uvesti više zakona koji se odnose na odlaganje otpada i recikliranje prije nego što bude “prekasno”.

Foto: Pixabay

 

Komentiranje nije dozvoljeno.