Njemačka vlada odvaja 500 mil. EUR za borbu protiv zagađenja zraka. Hrvatska prati trendove

Sredstva za program “Sofort Saubere Luft” povećat će za 500 mil. EUR, na 1,5 mlrd. EUR, istaknula je kancelarka Merkel u Berlinu nakon sastanka s predstavnicima gradova u čijim je gradovima zabilježena iznimno visoka razina zagađenja zraka. Sastanak u Berlinu fokusirao se na implementaciju novog programa koji traje do 2020., a predstavnici lokalnih vlasti zahtijevaju više sredstava i kontinuirani priljev.

Dodatno, program podržava nabavu električnih vozila za potrebe gradskog prijevoza, instalaciju mjesta za punjenje vozila, digitalizaciju putnih linija s ciljem smanjenja prometnih gužvi te opremanjem autobusa sustavima za čišće ispušne plinove. U međuvremenu, sudovi su donijeli zabranu za starije modele dizelskih autobusa u nekoliko gradova, a u 2017. čak 65 gradova nije zadovoljilo standard od 40 mikrograma po m3 zraka, a 15 gradova imalo je čak preko 50 mikrograma.

Ovi trendovi prate se i u Hrvatskoj pa je tako sisačkoj tvrtki Auto promet odobreno već 23 mil. KN bespovratnih sredstava za obnovu voznog parka koji zadovoljavaju Euro VI normu ispušnih plinova, dok je u Splitu u tijeku nabava čak 52 nova autobusa, a u Zadru 25. Sve kupnje djelomično se financiraju i iz EU fondova.

Komentiranje nije dozvoljeno.