NEW YORK TEK SADA UVODI KANTE: „Komunalnom revolucijom“ protiv crnih vreća na ulicama!

Ovaj tjedan je gradonačelnik New Yorka Eric Adams na konferenciji za novinare pompozno najavio „revoluciju s otpadom“ jer će od jeseni ova svjetska metropola uvesti u obaveznu upotrebu kante za smeće, a kako bi se odgovorilo na raširenu pojavu štakora i pokrenulo uklanjanje smeća s pločnika. “Dobro došli u našu trash revoluciju”, rekao je gradonačelnik Adams te dodao kako će počevši od 12. studenoga, zgrade s jednom do devet stambenih jedinica morati odlagati kućni komunalni otpad u velike plastične spremnike. Grad prodaje kante vlasnicima nekretnina za cca 50 dolara po komadu (manje su 45,88 USD dok su veće 53,01 USD). „To je naš očekivani korak u pritisku na sveprisutna brda smeća, jer crne vreće se do sada moglo često vidjeti širom New Yorka, a to će sada s kantama otići u povijest“, stoji u priopćenju gradonačelnikova ureda. Dodaje se kako su kante vrlo visoke kvalitete, s pristupačnom cijenom i očekuje se kako će se na ovaj način zbrinuti 70 posto gradskog otpada.

Otpad je prijetnja zdravlju, a brojni građani su do sada isticali kako su crne vreće okupirale grad i kako nešto treba hitno poduzeti, s ciljem zaštite i poboljšanja izgleda javnog prostora. Nova gradska regulativa vrijedit će od 11 mjeseca ove godine, dok stanovništvo ima rok do lipnja 2026. za korištenje postojećih kanti slične zapremine, a uvjet za njihovo korištenje je da imaju poklopac sa zasunom. Nakon tog roka, svi stanovnici i sve stambene zgrade i kuće moraju imati kante s oznakom NYC. Ova najava nije ostala bez komentara u stručnim krugovima, ali i na društvenim mrežama. Struka u Europi, posebice u Velikoj Britaniji se čudi kako se „tek sada preko Atlantika“ uvode kante, a gradonačelnik Adams je nemilosrdno trolan na internetu, nakon što je na presici najavio novu “revoluciju” u odlaganju otpada – novinarima je ponosno pokazao kantu za smeće na kotačićima. Mnogobrojni korisnici društvenih medija nakon toga ismijavaju gradonačelnika, ističući njegovu raniju odbojnost prema temi smeća i ignoriranje problema sa štakorima.

Mnogi smatraju ovu inicijativu uzaludnom i zakašnjelom, jer su mnogi gradovi u SAD-u već daleko odmakli u naprednom gospodarenju otpadom, a neki postižu i globalno relevantne pokazatelje. „Američka domišljatost ponovno ne poznaje granice”, cinično su napisali korisnici na mrežama uz video koji prikazuje Adamsa kako teatralno dovozi kantu na prostor gdje se održavala konferencija za medije. Većina stanovnika uopće nije impresionirana uvođenjem “prve službene crne kante za smeće u New Yorku” koja se pokušava prikazati pametnom, jer je opremljena kotačićima i poklopcem sa sigurnim zasunom. Učenje i spoznaje New Yorka o običnim kantama za smeće je sulud i bizaran potez, posebno u okruženju 2024. godine, jer se globalno – svugdje u svijetu podrazumijeva kako New York živi na vrhuncu novih i najmodernijih tehnologija koje suvremeni svijet poznaje. Tako je to zaista u mnogim aspektima života, NYC je u mnogočemu pravo središte svijeta, ali zbog stalnog dosadašnjeg ignoriranja problema s otpadom, sada se grad vraća na model koji je već prevladan u ostatku razvijenog svijeta. To je samo dio sažetka brojnih rasprava i komentara koji su uslijedili nakon službene promocije njujorških kanti za otpad i može se zaključiti kako inicijativa nije prošla bez kontroverzi.

Komentiranje nije dozvoljeno.