NEUGODNI MIRISI NA JAKUŠEVCU IZAZVALI REVOLT GRAĐANA: Zatraženo zatvaranje kompostane

Jedan od najvećih problema s kojima se susreću JLS i komunalne tvrtke kod zbrinjavanja biootpada su neugodni mirisi. Nedavno su tako predstavnici Inicijative za Jakuševec zatražili prestanak rada otvorene kompostane na Jakuševcu, gašenje rada drobilice za glomazni otpad te raspuštanje Mjesnog odbora Jakuševec, a razlog tome su pojačani smrad i zagađenje zraka.

“Krajnje je vrijeme da se prestane s ovim besciljnim eksperimentnom koji ova gradska uprava provodi”, rekao je predsjednik Udruge Ekologija grada Josip Pavlović, poručivši da ljudi moraju imati pravo ujutro otvoriti prozore i duboko udahnuti.

U inicijativu su okupljene i Udruga za zaštitu okoliša Jakuševec, Udruga Eko Tišina, Udruga žena Jakuševec, DVD Jakuševec, NK Sava-Jakuševec, Inicijativa za bolji Novi Zagreb i Udruga građana Travno.

Tema neugodnih mirisa bila je i jedna od glavnih tema na sjednici zagrebačke Skupštine, održane početkom studenoga.

„Iako je bilo pokušaja da se to poveže s drugom izvorima, glavni uzrok tomu je povećani dovoz biootpada na odlagalište Jakuševec. To je posljedica stupanja na snagu odluke pojačanog odvojenog prikupljanja i činjenice da ne postoji dovoljno jaka infrastruktura da to prihvati i obradi pa biootpad postaje kontaminiran“, kazao je zastupnik Domovinskog pokreta Slaven Dobrović.

„Kompostana na Jakuševcu je tamo desetljećima i otvorenog je tipa. Nisam rekao da je kompostana uzrok smrada, to nije utvrđeno, ako treba uzet ćemo vanjsku firmu da utvrdi zašto smrdi tamo. A što se tiče kompostane za svaki slučaj od ovog tjedna idemo s algama i mikroorganizmima, drvnom masom i pokrivkama od sljedećeg tjedna da se smanji utjecaj“, odgovorio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Komentiranje nije dozvoljeno.