NAJČIŠĆA SPALIONICA OTPADA NA SVIJETU: U Kopenhagenu otvoren CopenHill – spalionica sa skijalištem

Danska je ponovno podigla standard kad je u pitanju gospodarenje otpadom. Nakon 10 godina radova, u Kopenhagenu je otvorena najzelenija spalionica smeća na svijetu – CopenHill. Ona bi godišnje trebala čak 440.000 tona smeća pretvarati u energiju za opskrbu 150.000 kućanstava.

Postrojenje se prostire na 41.000 m2, opremljeno je najnovijom tehnologijom za tretiranje otpada, a ima i 10 katova s uredima. No, posebno je zanimljivo to što je CopenHill opremljen i skijalištem, planinarskim stazama te najvišim zidom za penjanje na svijetu. Skijaška padina je duga 400 metara i proteže se od vrha zgrade, visine 90 metara, do dna.

Kao elektrana CopenHill je toliko čista da smo njezinu građevinsku masu uspjeli pretvoriti u podlogu društvenog života grada – pročelje je za penjanje, krov je za šetnju, a  padine za skijanje – rekao je Bjarke Ingels, arhitekt i osnivač arhitektonskog studija BIG.

Inače, ovaj je projekt pobijedio na međunarodnom arhitektonskom natječaju još 2011. godine, a očekuje se da će pomoći pri ostvarivanju ambicioznog cilja da Kopenhagen postane prvi grad na svijetu koji ne proizvodi ugljični dioksid.

Komentiranje nije dozvoljeno.