Najava konferencije ADRIA BAU – Veli Lošinj 15.-16.02.2024.

 

Poštovani,

Pozivamo vas na središnji regionalni skup sektora graditeljstva u jugoistočnoj Europi koji će se od 15.-16.02.2024. održati u Velom Lošinju (hotel Punta, Veli Lošinj).  Održavanje ovog eventa će pridonijeti boljem informiranju sektorskih dionika o aktualnim temama i naglasiti važnost sektora u lokalnim ekonomijama. Splet okolnosti oko posljednjih potresa u Hrvatskoj, ali i intenzivna izgradnja važne prometne i komunalne infrastrukture, kao i stalni boom u stanogradnji u svim zemljama regije čini sektor vrlo dinamičnim. Temeljem navedenog svakodnevno se realiziraju brojne aktivnosti u ovom rastućem sektoru koji predstavlja važan izvor lokalnog zapošljavanja i pokreće važne razvojne procese. Treba naglasiti kako je stalno usklađivanje poslovanja graditelja s EU regulativom jedan od prioriteta, jer se kroz primjere iz najrazvijenijih zemalja mogu poboljšati rezultati sektora, a upravo će njihovi predstavnici uzeti važno učešće u radu ovog važnog sektorskog događaja.

Cilj skupa je potaknuti stvaranje kvalitetnih projektnih ideja za nove razvojne projekte i poboljšanja u području certificiranja i normizacije, za dodatne edukacije kadrova, kao i za isticanje potreba za primjenom modernih inovacija u sektoru. Sekundarni cilj je intenziviranje kandidiranja sektorskih projekata za EU sredstva i razmjena znanja i iskustava u regiji jugoistočne Europe.

Konferencija donosi pregled najboljih regionalnih i EU praksi u graditeljstvu, prikaz protupotresnog projektiranja, moderna urbanistička rješenja u korištenju prostora sukladno izazovima 21. stoljeća, primjere energetske učinkovitosti, pripremu sektorskog zakonodavstava na razini EU-a, presjek tržišnih kretanja uključujući i informacije o aktualnim kretanjima cijena rada. Važan je pregled kretanja ponude i potražnje graditeljskih usluga i proizvoda na tržištu, kao i kretanje cijena tipičnih graditeljskih proizvoda (beton, željezo, opeka, krovni pokrovi, izolacijski materijali, keramika, drvo, aluminij itd.).

Očekuje se prisustvo mnogobrojnih stručnjaka i graditeljskih kolega iz Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, Kosova, Grčke, Bugarske, Hrvatske, Austrije, Italije i Slovenije.

Mjesto održavanja: Veli Lošinj, hotel Punta
Organizator: Časopis KOMUNAL
Glavni partner: Hrvatski inženjerski savez
Očekivani partneri: Inženjerske komore, sveučilišta i veleučilišta
Očekivani pokrovitelji: Vlada RH, Hrvatski sabor, Ured Europskog parlamenta u RH
 

 

TEMATSKI NAGLASCI  
– Dinamika izgradnje javne infrastrukture financirane iz NPOO

– Uloga inženjerskih i strukovnih udruga u razvoju sektora

– Primjena novih i sofisticiranih tehnoloških rješenja i materijala

– Bolje vrednovanje znanja i inovacija u građevinskom sektoru

– Potreba za dodatnom edukacijom kadrova

– Klimatske promjene i reakcija na elementarne nepogode

– Prekogranična suradnja i priprema dokumentacije za EU projekte

– Primjena digitalnih tehnologija i uloga AI u sektoru

– GPS sustavi u graditeljstvu

– Projektiranje komunalne infrastrukture financirane iz EU fondova

 

DRAFT PROGRAM

Prijave na info@komunal.hr ili na telefon +385 98 440 098

ČASOPIS KOMUNAL

Centar za razvoj i ulaganja d.o.o.

Kršnjavoga 1, 10000 Zagreb

www.komunal.hr

Komentiranje nije dozvoljeno.