MINISTAR HABIJAN OBIŠAO VODNU INFRASTRUKTURU: Na području ŠKŽ uloženo 88,78 mil. EUR

Resor ministra Damira Habijana uključuje i vodno-komunalni sektor, stoga je krajem siječnja posjetio Šibenik, Pirovac, Vodice i Drniš te je održao niz sastanaka na temu vodno-komunalnih projekata na području Šibensko-kninske županije. U pratnji ministra nalazili su se suradnici iz nadležne Uprave te čelni čovjek Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Delegacija se upoznala s tijekom realizacije aglomeracije Pirovac – Tisno – Jezera, što predstavlja važan projekt od 53,35 mil. EUR. Radi se o 68,03 posto bespovratnih sredstava, kojima se planira proširenje sustava javne vodoopskrbe u duljini od 8,5 km, rekonstrukcija vodoopskrbne mreže u duljini od 25,2 km, proširenje sustava javne odvodnje u duljini od 57,9 km te projektiranje i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda od 20.000 ES drugog stupnja pročišćavanja.
U Vodicama je ministra Habijana primio gradonačelnik Ante Cukrov, uz saborsku zastupnicu Branku Juričev-Martinčev i saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića. Predstavljen je projekt Vodice 1 i Vodice 2, odnosno sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda unutar aglomeracije Vodice – Tribunj – Srima. Ovaj projekt se provodi u dvije faze, a planirano je proširenje sustava javne vodoopskrbe u duljini od 20 km te rekonstrukcija 24,9 km sustava javne vodoopskrbe, kao i proširenje sustava javne odvodnje u duljini od 70,7 km, odnosno dogradnja UPOV-a za dodatni kapacitet od 17.500 ES drugog stupnja pročišćavanja. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose gotovo 62 mil. EUR.

Ministar je obišao i gradilište na kojem se provodi projekt na području Grada Šibenika (Zaton, Lepenica), na području otoka Obonjana i Prvića te Općina Marina, Mitlo, Blizna Donja i Blizna Gornja, a koji je financiran sredstvima iz NPOO-a s ukupnom vrijednosti od preko 16 mil. EUR. Ovim projektom osigurat će se smanjenje zagađenja okoliša i vodnih resursa otpadnim vodama te građanima unutrašnjosti, kao i otočanima, osigurati pristup zdravstveno ispravnoj vodi. U Drnišu je održan sastanak s gradonačelnikom Josipom Begonjom i Davorom Jakelićem, direktorom tvrtke RAD d.o.o. Drniš na čijem području je do sada završen jedan projekt u okviru IPA-e, a u okviru NPOO odobrena su dva projekta koja se odnose na ulaganja u manje dijelove sustava javne vodoopskrbe i javne odvodnje. – Moram izraziti zadovoljstvo svime što sam imao prilike vidjeti. Naime, u razdoblju od 2016.-2023. godine u projekte vodnog gospodarstva na području Šibensko-kninske županije uloženo je 88,78 mil. EUR. Radi se o projektima vodoopskrbe, projektima odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, projektima navodnjavanja i projektima zaštite od štetnog djelovanja voda. Mudro smo iskoristili mogućnosti sufinanciranja projekata putem mehanizama bespovratnih sredstava te danas imamo niz završenih te velik broj projekata koji su u visokoj fazi provedbe. Svim ovim projektima cilj je podizanje kvalitete života naših građana, zaključio je ministar Habijan.

Komentiranje nije dozvoljeno.