DRVENI STUPOVI VJETROTURBINA: Švedska revolucija u primjeni obnovljive energije

Švedski startup Modvion je tijekom zadnjih dana 2023. godine proizveo i montirao najviši drveni toranj vjetroturbine na svijetu. Radi se o masivnoj strukturi visine od 150 metara i ona predstavlja značajan odmak od korištenja konvencionalnog čelika koji je do sada dominirao u gradnji vjetroelektrana. U toj prigodi stručnjaci su ocijenili kako je logično da upravo vrlo šumovita Švedska verificira, pokazuje i dodatno razvija potencijal korištenja drva u ovako velikoj energetskoj infrastrukturi koja je ujedno i dio snažnog Green Deala kojeg „gura“ EU. Ova turbina pokreće generator od 2 MW i opskrbljuje oko 400 kućanstava energijom, a švedski mediji ističu kako se radi o još jednom dokazu praktičnosti, ušteda i velikih ekoloških prednosti korištenja drvenih konstrukcija u proizvodnji obnovljive energije. Iz tvrtke ističu kako se nadaju kako će uskoro izgraditi još jednu turbinu, a koja će biti još viša od sada izgrađene te kako planiraju otvorit pogon 2027. godine koji će proizvoditi 100 drvenih modularnih turbina godišnje. Ova industrija trenutno u svijetu postavlja oko 20.000 turbina godišnje i Modvion pikira na tržišni udio od čak 10% drvenih turbina tijekom narednih 10 godina.

Prednosti drvenih turbina
Sama tvornica se nalazi u blizini Göteborga i u njoj su proizvedeni ovi inovativni drveni materijali, tanki slojevi drva koji su potom zalijepljeni i prešani s ciljem izvedbe zahtjevnih zakrivljenih dijelova. Isti prefabricirani elementi su se potom transportirali na gradilište, gdje su se formirali drveni cilindri koji se tijekom montaže naslažu jedan na drugi i na kraju se dobije moderan drveni toranj, koji je baza za turbinu i propelere. U navedenom projektu uočen je niz inovacija, primjerice, kroz selekciju svakog od slojeva smreke debljine 3mm čime se uspjelo kontrolirati čvrstoću i poboljšati fleksibilnost drvenog zida, odnosno poboljšati stijenku tornja. Modvion je istaknuo kako je najmanje 200 stabala smreke korišteno je u izgradnji tornja za ovu vjetroleketranu.

Jedan od strateških investitora u startup Modvion je velika globalna kompanija Vestas, koja već niz godina posluje u industriji obnovljive energije te koja je dosada instalirala više od 170 turbina diljem svijeta. Jan Hagen, njihov glavni tehnološki direktor za sjevernu i središnju Europu ističe kako Vestas zamjećuje ogroman potencijal na tržištu upravo za visoke turbine, a kroz ovaj slučaj se potvrđuje kako bi primjena drvenih materijala za vjetroelektrane mogla u budućnosti imati značajnu ulogu. – Ono što ovdje smatramo zanimljivim je kombinacija ekonomski vrlo održivog rješenja, koje je ekološki također vrlo prihvatljivo (održivo) i koje nudi učinkovito rješenje za dosadašnja uska grla u prometu prilikom prijevoza čeličnih tornjeva, napominje Hagen.

Komentiranje nije dozvoljeno.