KORONAKRIZA NEGATIVNO UTJEČE NA KOLIČINE PROIZVEDENE I ODBAČENE PLASTIKE: Kako promijeniti taj trend?

Plastika je i dalje gorući problem, a pandemija koronavirusa stavila je pred nas nove izazove zbog porasta upotrebe plastike u maskama i jednokratnoj zaštitnoj opremi, ističe se u novom izvješću Europske agencije za okoliš o kružnom gospodarenju plastikom.

Izvješće pokazuje da su proizvodnja i upotreba plastike, kao i trgovina plastikom i dalje u porastu. Potrošnja i proizvodnja plastike podrazumijevaju i potrošnju velikih količina fosilnih goriva, što negativno utječe na okoliš i klimatske promjene.

Osim toga, uslijed smanjene gospodarske aktivnosti zabilježen je velik pad cijena nafte u svijetu, zbog čega je proizvođačima znatno jeftinije proizvoditi plastične proizvode iz nerabljenih materijala fosilnog podrijetla nego upotrebljavati reciklirane plastične materijale. Ako proizvodnja i uporaba plastike nastave rasti u skladu sa predviđanjima, udio industrije plastike u svjetskoj potrošnji nafte porast će do 2050. sa sadašnjih 7 % na 20 %.

Prema podacima iz EEA inventara stakleničkih plinova, godišnje emisije povezane s proizvodnjom plastike u EU iznose oko 13,4 milijuna tona CO2, odnosno čine oko 20 % emisija kemijske industrije u cijeloj EU, navodi se u izvješću.

„Jasno je da je najbolje rješenje prelazak na potpuno održivo i kružno gospodarenje plastikom, koje podrazumijeva daleko mudriju upotrebu plastike, njezinu učinkovitiju ponovnu upotrebu i recikliranje. Osim toga, proizvodnja plastike iz obnovljivih sirovina trebala bi biti početna točka”, rekao je Hans Bruyninckx, izvršni direktor Agencije.

U EEA-inom izvješću opisuju se tri scenarija budućeg djelovanja koji uključuju pametniju uporabu plastike, viši stupanj kružnosti i uporabu obnovljivih sirovina. Te mjere zajedno mogu pomoći u postizanju održivog i kružnog sustava gospodarenja plastikom, zaključuje EEA.

Komentiranje nije dozvoljeno.