KLIMATSKE PROMJENE U FOKUSU DANA PLANETA ZEMLJE: „Zajedno možemo spasiti Zemlju!“

Danas je Dan planeta Zemlje. Svake godine 22. travnja održavaju se brojne aktivnosti i akcije diljem svijeta kojima je cilj potaknuti ljude na promišljanje o važnosti zaštite okoliša i prirode. Ove se godine Dan planeta Zemlje obilježava pod sloganom „Djelovanje u borbi protiv klimatskih promjena i ublažavanju njihovih posljedica“.

Prvi Dan planeta Zemlje obilježen je još davne 1970., a pokrenuo je val akcija, uključujući donošenje značajnih zakona o okolišu u SAD-u te stvaranje Agencije za zaštitu okoliša (EPA). Ova obljetnica i dalje ima veliki međunarodni značaj pa je tako UN 2016. godine odabrao upravo 22.04. kao dan kada je na snagu stupio povijesni Pariški sporazum o klimatskim promjenama.

Da je tema klimatskih promjena danas aktualnija nego ikad prije potvrđuje i činjenica da je krajem prošle godine EU predstavila svoj do sada najambiciozniji projekt  – Green Deal. Ambiciozni ciljevi, mjere i inicijative postavljene Europskim zelenim planom trebali bi ispuniti ciljeve održivog razvoja, osigurati zelenu i pravednu tranzicija i omogućiti da do 2050. godine Europa postane klimatski neutralni kontinent.

Iako je pandemija koronavirusa uzrokovala otkazivanje većine akcija povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, ovogodišnje izdanje odvija se putem interneta. Tijekom 24 sata predviđeni su brojni razgovori, pozivi na akciju, predstave, video poduke i još mnogo toga. – Iako je Dan planeta Zemlje ove godine „digitalan“, naš cilj ostaje isti: mobilizirati svijet da poduzme najznačajnije akcije kako bi se nešto promijenilo – poručili su organizatori.

Komentiranje nije dozvoljeno.