JESU LI 3D PRINTERI BUDUĆNOST IZGRADNJE INFRASTRUKTURE?: Kina planira „isprintati“ 180 metara visoku branu

Kina je spremna izgraditi branu hidroelektrane u roku od dvije godine koristeći umjetnu inteligenciju, i građevinske robote, bez ljudskog rada. Brana Yangqu na tibetanskoj visoravni trebala bi se sastavljati sloj po sloj, kao kod 3D ispisa, a detalji su objavljeni u časopisu Sveučilišta Tsinghua.

Ako i kada bude dovršen, ambiciozni projekt vjerojatno će biti najviša građevina na svijetu izgrađena korištenjem procesa 3D ispisa. Trenutni rekord drži dvokatna poslovna zgrada u Dubaiju, visoka 6 metara.

Međutim, kineski mediji navode da će brana Yangqu biti visoka 180 metara. Za usporedbu, konstrukcijska visina Hooverove brane je 221 m.

U Yangqu će se središnji sustav umjetne inteligencije koristiti za nadgledanje ogromne automatizirane proizvodne linije koja počinje s flotom bespilotnih kamiona koji se koriste za prijevoz građevinskog materijala do gradilišta. Kad materijali stignu, bespilotni buldožeri i finišeri će ih pretvoriti u sloj brane, a zatim će valjci opremljeni senzorima pomoći da se svaki sloj pritisne kako bi postao čvrst i izdržljiv, navodi se u radu.

Kada je sloj dovršen, roboti će poslati informacije o stanju konstrukcije natrag u AI sustav. Međutim, rudarenje građevinskog materijala i dalje će se morati obavljati ručno.

Sustav umjetne inteligencije i njegova vojska robota pomoći će eliminirati ljudske pogreške, primjerice kada se operateri na valjcima ne drže ravne linije ili kada vozači kamiona dostave materijale na krivo mjesto, rekao je glavni autor Liu Tianyun sa Sveučilišta Tsinghua.

Sustav će također omogućiti da rad na licu mjesta kontinuirano napreduje bez zabrinutosti za sigurnost ljudi. Prema znanstvenicima, dovršena brana Yangqu će Kini svake godine osigurati 5 milijardi kWh energije.

Ako bude uspješna, metoda gradnje mogla bi dati nacrt za druge građevinske projekte.

Komentiranje nije dozvoljeno.