JEFTINIJE PUTOVANJE VLAKOM: Njemačka smanjila PDV i potiče „zelenije“ vrste transporta

Kako bi ublažila klimatske promjene i potaknula građane da koriste eco-friendly prijevozna sredstva, njemačka savezna vlada donijela je odluku o smanjenju PDV-a na usluge željezničkog prijevoza s 19 na 7%. Odluku je podržao i Deutsche Bahn koji od 1. siječnja svojim putnicima nudi 10% jeftinije karte na brzim željezničkim linijama dužim od 50 km.

Ipak, to ne znači i smanjenje prihoda tvrtke, već upravo suprotno – ova odluka trebala bi im donijeti čak 5 mil. dodatnih putnika godišnje. S obzirom na to da je cestovni promet jedan od najvećih zagađivača u suvremenom svijetu, ova odluka zasigurno će barem malo pomoći u borbi protiv klimatskih promjena. – Želimo da ljudi vrate naviku vožnje vlakom i želimo značajno povećati broj putnika – izjavio je ministar prometa Andreas Scheuer.

Kako bi vlakovi postali privlačnije i ugodnije prijevozno sredstvo, u naredne četiri godine Deutsche Bahn planira izdvojiti čak 2 mlrd. EUR u digitalizaciju. Putnike tako očekuje bolja Wi-Fi veza u vlakovima, a uložit će se i u razvoj sustava za rezervaciju karata te mobilnu aplikaciju za prodaju.

Komentiranje nije dozvoljeno.