GROBLJA SPREMNA ZA MOGUĆE SCENARIJE: HZJZ izdao upute za postupanje

S ciljem sprječavanja zaraze koronavirusom Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute za postupanje namijenjene grobljanskom sektoru. Iako Hrvatska srećom ne bilježi preminule od koronavirusa, upute su izdane kako bi se mogućnost zaraze svela na minimum.

Groblja su tako dobila detaljne preporuke o čišćenju i dekontaminaciji te tehničkim i organizacijskim mjerama kojih bi se trebali pridržavati svi zaposlenici. – Uputa iz HZJZ-a je jasna i dobro su opisane procedure rukovanja s preminulima uslijed COVID-19, kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti – rekao je Petar Bilobrk, direktor Lovrinca te voditelj Grupacije održavanje groblja ispred HGK.

Nadodao je i kako se trenutačno razmišlja o zabrani bliskih kontakata prilikom sprovoda, kao što je primjerice rukovanje prilikom izražavanja sućuti. – Moramo paziti i djelovati preventivno u smislu zaštite zdravih ljudi – zaključio je Bilobrk.

Uputa HZJZ-a trebaju se pridržavaju sva groblja u Hrvatskoj, no postavlja se pitanje imaju li sva groblja dovoljno dobru infrastrukturu koja će biti primjerena za teže situacije, kao što ih viđamo u susjednoj Italiji. Primjerice, mnoga mjesna groblja nemaju rješen sanitarni prostor, a čak i glavno groblje u Varaždinu nema primjerenu grobnu kuću s odgovarajućom sanitarnom opremom i prikladnim prostorom.

Komentiranje nije dozvoljeno.