GRAD ZAGREB POSTAVIO PAMETNE SPREMNIKE ZA OTPAD: Autonomni spremnici rade na solarno napajanje

U centru Zagreba, na Europskom trgu, postavljeni su beskontaktni pametni spremnici za odlaganje otpada tvrtke EcoMobile. U potpunosti razvijeni i proizvedeni u Hrvatskoj, ovi spremnici omogućuju odlaganje otpada bez kontakta. Naime, dovoljno je stajati ispred njih dulje od dvije sekunde i pokrenut će se automatsko otvaranje vrata.

Opremljeni su senzorima koji prate popunjenost u realnom vremenu i programskom aplikacijom koja omogućuje kreiranje optimalnih ruta za pražnjenje, čime se smanjuje broj odvoza javnog otpada preko 80 posto. Uz sve navedeno, spremnik je autonoman i efikasan, budući da je opremljen solarnim napajanjem i prešom koja stješnjava otpad do volumena koji je 6 puta manji.

Sretan sam što se ova ideja rodila i što je zaživjela u Zagrebu pa s iznimnim ponosom mogu reći kako će ovih pet pilot-spremnika optimizirati skupljanje, odvajanje i odvoz zagrebačkog otpada. Podržimo hrvatske stručnjake, čuvajmo naš okoliš i brinimo zajedno za naš grad! – poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Komentiranje nije dozvoljeno.