FOND ZA PRAVEDNU TRANZICIJU TEŽAK JE 17,5 MILIJARDI EURA: Pomoći će regijama koje će prelazak na čišće izvore energije najviše pogoditi

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol na plenarnom zasjedanju govorio je na temu Fonda za pravednu tranziciju, pomoću kojeg će države članice imati na raspolaganju 17,5 milijardi eura kako bi pomogle svojim regijama da postupno zatvore sektore koji se temelje na fosilnim gorivima i zamijene ih industrijama i radnim mjestima s niskim ugljičnim otiskom.

„Prijelaz na održivije i “zelenije” tehnologije predstavlja priliku za razvoj europskog gospodarstva, ali i veliki trošak koji utječe na konkurentnost naših poduzetnika na globalnom tržištu. Moramo se solidarizirati s najugroženijim europskim regijama, kako bi im prelazak na čišće oblike energije protekao što jednostavnije, efikasnije i bezbolnije. Tu posebno mislim na one regije koje zbog raznih razloga tehnološki zaostaju te ne mogu bez pomoći slijediti promjene koje nam Europski zeleni plan nameće“, naglasio je zastupnik Sokol.

„Potrebno je naglasiti da se ovdje ne radi o pomoći gubitašima, gospodarskim subjektima koji u svakom slučaju ne bi mogli profitabilno poslovati. Suprotno, radi se o tome da Europska unija svojom regulativom stvara dodatne troškove gospodarstvu, a te troškove onda mora u velikoj mjeri sama i snositi“, nadodao je.

Fond za pravednu tranziciju u sklopu istoimenog Mehanizma, namijenjen je ublažavanju socijalnih i gospodarskih posljedica tranzicije, prvenstveno za regije, industrije i radnike kojima će ta tranzicija biti najteža. Fond nije samo namijenjen regijama gdje se određene tvrtke zatvaraju, već i u onima gdje tvrtke tehnološki napreduju da bi se u potpunosti prilagodile strateškim ciljevima iz područja održive i zelene ekonomije koji su nametnuti od strane EU.

„Globalna energetska tranzicija je neizbježna, pri čemu europskom gospodarstvu moramo osigurati kvalitetniji i održiviji rast i konkurentnost, našim građanima čišću i dostupniju energiju, a budućim generacijama zdraviji okoliš i očuvan planet“, zaključio je zastupnik Sokol.

Komentiranje nije dozvoljeno.