FOND ĆE DO KRAJA GODINE DODIJELITI 600 MIL. KN: Pripremaju se novi pozivi

Do kraja godine, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost putem javnih poziva i natječaja građanima i gospodarstvu planira dodijeliti više od 600 mil. KN bespovratnih sredstava. – Nakon što su uslijed posebnih mjera zbog pandemije koronavirusa naši programi bili na čekanju, tijekom lipnja Fond i službeno nastavlja sa svim planiranim aktivnostima. Novi nacionalni javni pozivi uglavnom se odnose na programe energetske učinkovitosti – najavio je direktor Fonda Siniša Kukić.

Dio aktivnosti Fond je prilagodio trenutnoj situaciji pa će se tako građanima Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije s do 8.000 KN sufinancirati kupnja kondenzacijskih bojlera u kućama i stanovima stradalima u potresu. Očekuje se i nastavak sufinanciranja energetske obnove obiteljskih kuća, nakon što je Vlada RH donijela Izmjene i dopune tog programa. Javni poziv sa svim uvjetima sufinanciranja bit će objavljen krajem lipnja, a građani će za prikupljanje i izradu potrebne dokumentacije imati vremena tijekom ljeta jer će službeno zaprimanje ponuda putem online aplikacije započeti početkom rujna.

Koncem lipnja i u prvoj polovici srpnja, Fond nastavlja i sa sufinanciranjem kupnje električnih vozila. Osigurano je po 22 mil. KN za građane i isto toliko za pravne osobe, dok će dodatnih 10 mil. KN biti uloženo u sufinanciranje punionica za električna vozila. Isto tako, u rujnu se planira objaviti i javni poziv za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila na alternativna goriva za gradski prijevoz vrijedan 100 mil. KN te onaj za pomicanje projekata integriranog i inteligentnog prometa i razvoja infrastrukture za alternativna goriva na lokalnoj i područnoj razini u vrijednosti od 30 mil. KN.

Nastavlja se i s aktivnostima u sektoru zaštite okoliša pa će osim komunalne infrastrukture na otocima biti sufinanciran i prijevoz otpada na kopno, a u tijeku je i veliki projekt nabave i isporuke više od milijun spremnika za odvojeno sakupljanje otpada različitih veličina i zapremina hrvatskim gradovima i općinama.

Komentiranje nije dozvoljeno.