FINSKI GRADOVI REKORDERI U RECIKLIRANJU: Edukacija, svijest i eko kampanje su ključ uspjeha

Finski su gradovi u 2019. godini reciklirali rekordnu količinu plastike, izvijestili su iz Finske agencije za gospodarenje otpadom. Neki veliki gradovi udvostručili su ili čak utrostručili količinu recikliranog plastičnog smeća u odnosu na 2018. godinu, a helsinška regija i najveći finski gradovi zabilježili su najveći porast stope recikliranja.

Tako su, primjerice, Helsinki i Espoo reciklirali 90% više plastike, a rekord drži Vantaa s čak 186% porasta. Kao uzroci ovakvih pozitivnih rezultata smatraju se povećana svijest potrošača o prednostima sortiranja komunalnog otpada te brojne ekološke kampanje. Primjerice, u sklopu jedne takve kampanje na parkiralištima supermarketa i sličnim javnim površinama postavljeno je čak 600 kanti za recikliranje.

Nadalje, podrška recikliranju stiže i od građana i tvrtki. Tako su tvrtke koje upravljaju stambenim zgradama podržale napore u pokretu recikliranja plastike i tijekom godišnjih odmora postavile nove kante u više od 2.000 objekata. Brojne inicijative, ali i edukacija pokazale su se ključnom kombinacijom u finskoj borbi protiv plastičnog otpada, a ovaj model mogao bi biti uzor brojnim europskim zemljama koje muči ispunjavanje europskih ciljeva o recikliranju.

Komentiranje nije dozvoljeno.