EUROPSKO TRŽIŠTE SEKUNDARNIH SIROVINA: Pet glavnih materijala se nedovoljno reciklira!

Najnovije izvješće Europske agencije za zaštitu okoliša (EEA) ističe kako EU nije do sada uspjela učinkovito razviti tržište sekundarnih materijala te kako se glavne sirovine koje dominiraju u industriji i graditeljstvu nedovoljno recikliraju. Pet tržišta sekundarnih sirovina koja loše funkcioniraju su drvo, plastika, biootpad, agregati od građevinskog otpada te otpad od tekstila. Prema analizi EEA, glavni problemi na tim tržištima su njihova mala veličina u usporedbi s osnovnim materijalima koji dominiraju na primarnom tržištu, a brine i njihova slaba potražnja, kao i nedostatak standardizacije tih sekundarnih sirovina, što u konačnici smanjuje kvalitetu recikliranih materijala za industrijsku upotrebu. Osim toga, neki se materijali suočavaju s posebnim izazovima, kao što je konkurentska potražnja za korištenjem energije, što je prisutno u slučaju recikliranja drva.

Izvješće EEA zaključuje kako od osam glavnih materijala samo tri – aluminij, papir i staklo – dobro funkcioniraju u pogledu recikliranja. Ova tržišta daju vjerodostojne i kontinuirane informacije tržišnim dionicima, otvorena su prema EU dionicima i prema kupcima s globalnog tržišta, a reciklirani materijali imaju značajan tržišni udio u usporedbi s primarnim materijalima, navodi se u izvješću.

Poboljšanje na tržištu recikliranih sirovina je jedna od ključnih mjera za postizanje kružnog gospodarstva unutar EU-u zemalja, a izvorno treba dovesti do smanjenja potreba za eksploatacijom prirodnih resursa i izbjegavanje povezanih utjecaja na okoliš, što može značajno utjecati i na pogoršanje prilika s klimatskim promjenama. Izvješće navodi nekoliko opcija za prevladavanje tržišnih prepreka za reciklirane sirovine, što uključuje poticaje za dizajniranje proizvoda koji se lakše recikliraju, jačanje ciljeva recikliranja, povećanje sadržaja recikliranog materijala u novim proizvodima, uspostavljanje tehničkih standarda za reciklirane materijale i korištenje poreza za izjednačavanje cjenovne konkurencije s primarnim sirovinama.

 

Komentiranje nije dozvoljeno.