EU KOMISIJA ŽELI UBRZATI REFORME: Kako uspostaviti kružno gospodarstvo do 2050.?

Mandat ove Komisije i ovog saziva Europskog parlamenta je dominantno obilježila zelena agenda – tzv. Green Deal i borba protiv nestašice resursa, kao i borba s posljedicama klimatskih promjena. Europska Unija je uočljivi svjetski lider koji bez zadrške i na kraju ovog petogodišnjeg mandata pojačava napore za prelazak na kružno gospodarstvo do 2050. godine. Prijelaz s linearnog modela na održiv, ugljično neutralan je izazovan, ali kružno gospodarstvo smatra se ključnim u svjetlu gorućih ekoloških izazova s kojima se planet suočava. Plan za kružno gospodarstvo – akcijski plan je predstavljen u ožujku 2022. te on uključuje mjere za poticanje održivog razvoja proizvoda, osnaživanje potrošača za ekološki prihvatljive izbore i reviziju propisa koji reguliraju građevinske proizvode i tekstil. U studenom 2022. Europska komisija predložila je sveobuhvatna pravila o ambalaži na razini EU-a, usredotočujući se na poboljšanja dizajna i promicanje plastike na biološkoj osnovi i plastike koja se može kompostirati.
Cilj su ekološki i održivi proizvodi! EU ulaže velike napore za promicanje održive nabave i čiste i zelene proizvodnje dobivaju sve više podrške. Komisija razvija prijedloge i inicijative usmjerene na smanjenje ovisnosti o izvorima sirovina izvan EU-a i usmjerena je na povećanje trajnosti i mogućnosti popravka proizvoda. Također, zagovaraju se mjere za borbu protiv planiranog zastarijevanja čime se osigurava da potrošači budu dobro informirani o utjecaju svojih kupnji na okoliš. Navedeni plan EU-a usmjeren je na sedam ključnih sektora, uključujući plastiku, tekstil, elektroniku, hranu, vodu, hranjive tvari, ambalažu, baterije, vozila i zgrade.
Neosporno je kako EU administracija gura naprijed važne ekološke i okolišne teme, kako ima svoju ambicioznu agendu kružnog gospodarstva, ali ključni su i konkretni zajednički napori i odvažne mjere zemalja članica. Poticanjem inovacija, jačanjem propisa i osnaživanjem potrošača, EU ima za cilj stvoriti bolju budućnost u kojoj će gospodarski prosperitet ići u paketu s održivošću okoliša i borbom za održivu klimu. Usred mnogih globalnih izazova, predanost EU-a u implementiranju novih pravila i mjera budi nadu za otporniju i održiviju budućnost, ističu mnogi briselski NGO-i i think-thank lobisti analizirajući rad europske vlade na kraju njenog mandata.

Komentiranje nije dozvoljeno.