EU fondovi su zaobišli groblja

Groblja više nisu samo mjesta izražavanja pijeteta prema pokojnima, nego i mjesta bogate baštine s iznimnim turističkim potencijalom, jedna je od glavnih poruka poslanih s konferencije Pannonian Cemetery Days, koja se u Osijeku održala 14. i 15.5. Domaćin stručnog skupa, koji je okupio komunalne tvrtke, gradove i općine, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije te predstavnike Ministarstva kulture, Hrvatske gospodarske komore, turističke zajednice i akademske stručnjake je osječka tvrtka Ukop.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota naglasio je kako Grad brine o sve višem komunalnom standardu, što neće zaobići niti investicije u groblja, koja trebaju biti ogledala kulturno-povijesne baštine i razvijati se kroz turističku djelatnost. To je trend u Europi koji će Osijek zasigurno popratiti, jer uistinu ima što i ponuditi, zaključio je Piližota.

Direktor Ukopa Hrvoje Ostrički predstavio je niz aktivnosti koje tvrtka provodi, između ostalih i dokumentaciju za najveći ovogodišnji projekt: izgradnju kremacijske peći u prostorima zgrade na Centralnom groblju. Projekt vrijedan 2,5 mil. KN zadovoljavat će potrebe za kremiranjem ne samo Osijeka nego i šire okolice u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Uz učlanjenje u asocijaciju znamenitih groblja ASCE i planirani projekt obnove poznatog groblja sv. Ane – Šetnja kroz povijest Osijeka, značajno se ulaže u valorizaciju kulturne baštine, koja privlači sve veći broj posjetitelja, kazao je direktor Ostrički.

Potporu konferenciji dala je i Turistička zajednica grada Osijeka, čiji je direktor Saša Uranjek naglasio da su trendovi u turizmu upravo posjet grobljima, što pokazuju i njihova iskustva gdje se bilježi sve veći broj posjetitelja i iz prekomorskih zemalja. Sprega turizma i groblja neiskorišten je potencijal, gdje očekujemo značajna poboljšanja ulaganjem u infrastrukturu i digitalne tehnologije, zaključio je.

Groblja su ostala po strani po pitanju financiranja iz EU fondova te sve više zaostajemo za komunalnim standardom u zapadnim zemljama, jedna je od najvažnijih poruka poslanih s ovog skupa. Jelena Sekelj i Romana Brkić Knežević iz varaždinske tvrtke Parkovi predstavile su projekt izgradnje grobne kuće u Varaždinu, za koju nedostaje sredstava iz vlastitog proračuna. Tvrtke su se složile kako je ozbiljan problem ne postojanje namjenskih sredstava, odnosno specijaliziranih natječaja za groblja te je za ulaganja u infrastrukturu nužno otvaranje posebnih financijskih omotnica.

Sektor upravljanja grobljima u nadležnosti je čak nekoliko ministarstava – kulture, graditeljstva i prostornog uređenja, gospodarstva te regionalnog razvoja stoga očekuje koordinaciju i bolju usklađenost institucija oko programiranja namjenskih sredstava za izgradnju grobljanske infrastrukture, očuvanje kulturne baštine i turističku promociju ovih riznica kulture i povijesti. Također se s velikim zanimanjem očekuju rezultati izbora za Europski parlament te će se i od budućih eurozastupnika tražiti podrška za akreditaciju programa financiranja za grobljansku infrastrukturu.  Sekelj je pozvala sve komunalne tvrtke koje se bave grobljima na intenzivniju suradnju u rješavanju ovog ključnog problema sektora.

Posebna pažnja posvećena je valorizaciji kulturno-povijesne baštine, s naglaskom na secesijsku grobljansku baštinu (mr. sc. Daina Glavočić), mauzoleje i grobnice slavonskih obitelji (doc. dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak) te osječko groblje Sv. Ane (Grgur Marko Ivanković), gdje su posljednje počivalište našli brojni značajni Osječani i ostavili trag u spomeničkim zapisima.

Iako su groblja još uvijek shvaćena pretežno kao osobna spomen-mjesta, potrebno je senzibilizirati javnost i osnažiti svijest kako su ona i vrijedna baština. U tom pogledu neke tvrtke, poput riječke Kozale, varaždinskih Parkova, zadarskih Nasada, karlovačkog Zelenila, sarajevskog Pokopa postižu veću prisutnost u javnosti kroz uvođenje digitalnih tehnologija i drugih turističko-promotivnih aktivnosti, no njihovi uspjesi rezultat su osobnih inicijativa više nego državnih strategija. Izražena je zabrinutost kroz općenito lošu, gotovo nikakvu, zastupljenost kulturnih tema u obrazovnim kurikulumima. Potrebno je uspostaviti suradnju sa školama i kroz interdisciplinarni pristup u sustavu obrazovanja senzibilizirati učenike i mlade za kulturno-povijesnu i spomeničku baštinu na grobljima.

Mnoga groblja bilježe sve više turističkih posjeta i nezaobilazan su dio turističke ponude. Vođene turističke rute odlična su dodatna vrijednost i pružaju mogućnosti upoznavanja specifičnih povijesnih razdoblja, značajnih osoba i tema, na što i turisti jako dobro reagiraju, stoga će u budućnosti biti sve više organiziranih događanja na grobljima.

Iduća konferencija, Adriatic Cemetery Days, održat će se u studenom u Veneciji.

 

Komentiranje nije dozvoljeno.