EKSTREMNE POPLAVE POSTAT ĆE UOBIČAJENA POJAVA: Zabrinjavajuće predviđanje UNEP-a

Sve češće ekstremne vremenske prilike posljedica su direktnog djelovanja klimatskih promjena, a u budućnosti ih možemo očekivati mnogo više, objavljeno je na stranicama UN-ovog Programa za okoliš (UNEP).

Primjerice, niz oluja na području Ujedinjenog Kraljevstva nedavno je doveo do teških poplava, a količina kiše koja je pala u svega 48 sati ekvivalentna je prosječnoj jednomjesečnoj količini. Glavni razlog zašto su takve situacije postale sve učestalije, smatraju znanstvenici, su klimatske promjene.

Primjerice, uklanjanje vegetacije i klimatske promjene povećavaju rizik od poplava. – Iako je teško uspostaviti izravnu vezu između pojedinog ekstremnog događaja i klimatskih promjena, jasno je da zbog klimatskih promjena moramo biti spremni suočiti se s intenzivnijim i češćim ekstremnim hidro-meteorološkim događajima – rekao je nedavno Pascal Peduzzi, iz UN-ovog Programa za okoliš.

Poveznica između kiša i viših temperatura je poprilično jednostavna – više temperature stvaraju više energije u Zemljinom sustavu. Visoke temperature oceanske vode i zraka povećavaju mogućnost isparavanja, a samim tim i stvaranja oblaka. Istovremeno, pri višim temperaturama zrak može zadržati više vlage, a sve to dovodi do povećanja intenziteta, trajanja i/ili učestalosti oborina.

Vrlo je važan i podatak da je globalna temperatura u siječnju bila najviša dosad zabilježena, odnosno, prosječna globalna temperatura porasla je za 1,1 °C u odnosu na početak 20. stoljeća. – Rekordne poplave više neće biti anomalije, već uobičajene pojave, a novi rekordi će se i dalje premašivati iz godine u godinu – stoji u UNEP-ovom tekstu i dodaje se kako vlade, tvrtke, industrija i javnost zemalja G20, koje su odgovorne za 78% emisija, moraju hitno postaviti ciljeve i rokove za dekarbonizaciju.

Komentiranje nije dozvoljeno.