EBRD I SPLIT ZAJEDNO U ZELENOJ TRANZICIJI: Započela izrada „Akcijskog plana zelenog grada“

Split je postao prvi hrvatski grad koji je pristupio programu Zeleni gradovi Europske banke za obnovu i razvoj, a gradonačelnik Andro Krstulović Opara i direktorica EBRD-a za Hrvatsku Victoria Zinchuk potpisali su Ugovor o razumijevanju. Tako je napravljen prvi korak u izradi „Akcijskog plana zelenog grada“ prema metodologiji EBRD-a i OECD-a.

Današnji Ugovor potvrda je i nastavak uspješne suradnje Grada Splita s Europskom bankom za obnovu i razvoj, koja je financiranjem Masterplan studije urbane regeneracije Splita, tehničke pomoći za dokumentaciju za ESCO model javne rasvjete u Gradu Splitu te kreditiranjem izgradnje uređaja za pročišćavanje pitke vode jedan od ključnih partnera u razvoju velikih gradskih projekata kroz međunarodno iskustvo i podršku – istaknuo je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Područja koja je Grad Split istaknuo, a na koja će se posebno obratiti pozornost tijekom izrade Akcijskog plana, su zbrinjavanje otpada, vodoopskrba i odvodnja, gradske prometnice i rasvjeta, javni gradski prijevoz i održiva urbana mobilnost, razvoj biciklističke infrastrukture, energetska učinkovitost javnih zgrada, obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost energetske infrastrukture te parkovi i pošumljavanje zapuštenih zelenih površina.

EBRD je program Zeleni gradovi pokrenuo 2016. godine na razdoblje od 5 godina i s proračunom u iznosu od  250 mil. EUR. Zbog velike potražnje i popularnosti, proračun programa je bio obnovljen već nakon dvije godine, a u međuvremenu se financiranje programa se učetverostručilo.

EBRD je začetnik koncepta financiranja projekata koji promiču obnovljivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena te se prometnuo u vodećeg investitor u obnovljive izvore energije u zemljama srednje i istočne Europe, središnje Azije te južnog i istočnog Mediterana.

Komentiranje nije dozvoljeno.