DUBROVNIK KAO LIDER: Uveden je 100% električni sustav car sharinga

U Dubrovniku je predstavljen inovativni sustav Avant2Go putem kojeg je 30 vozila na raspolaganju za zajedničko korištenje. Vozila se rezerviraju, otključavaju i plaćaju aplikacijom s pametnog telefona, a sustav bi trebao doprinijeti rasterećenju gradske prometne infrastrukture te građanima omogućiti korištenje vozila bez brige kakvu nosi vlasništvo.

Procjenjuje se da jedan takav automobil može zamijeniti više od deset privatnih vozila, a vrijednost toga posebno dolazi do izražaja upravo u gradovima poput Dubrovnika koji su izrazito prometno opterećeni. – Projekt car sharinga potpuno se uklopio u našu viziju razvoja grada, stoga smo i podržali njegovu implementaciju u Dubrovniku, koji ovime postaje pilot projekt i ponovno prednjači u uvođenju novih tehnologija i smart rješenja za podizanje razine standarda života svojih građana. Smatramo kako će ova usluga pomoći rasterećenju prometne infrastrukture i parkirališta, što nam je trenutačno jedan od osnovnih fokusa, a podrazumijeva i sve ostale pozitivne aspekte kojima Grad teži poput održivosti, energetske učinkovitosti i očuvanja okoliša – rekao je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Vozila će na početku biti raspoređena na sedam lokacija: u Zračnoj luci Dubrovnik, luci Gruž, kraj žičare koja vodi na Srđ, u Javnoj garaži, na Lapadu te na parkiralištima hotela Rixos i One Suite. Građani, zainteresirani za korištenje usluge, već se sada mogu registrirati te preuzeti aplikaciju, a vozilima će se moći koristiti od druge polovine studenoga.

Komentiranje nije dozvoljeno.