DRUŠTVENA ODGOVORNOST: INA potiče recikliranje otpadnog jestivog ulja!

Šest mjeseci nakon pokretanja pilot projekta zbrinjavanja otpadnog jestivog ulja, prikupljena je prva tona iz domaćinstava. Ovakav ekološki zaokret u zbrinjavanju ulja najviše je potaknuo građane zagrebačke Trešnjevke, koji su zasad predali oko 140 kilograma, a s oko 100 kilograma na drugom su mjestu Čakovec i zagrebačka gradska četvri Maksimir. Pilot projekt provodi se na 30 odabranih lokacija u središnjoj Hrvatskoj, a razmatra se i proširenje na ostale regije. Iako nemaju zakonsku obavezu prikupljanja otpadnog jestivog ulja, domaćinstva na ovaj način mogu doprinijeti zaštiti okoliša, a svi oni koji već recikliraju otpadno jestivo ulje ili će to tek početi mogu svoj besplatni INA lijevak preuzeti u jednoj od odabranih lokacija i tako si olakšati prikupljanje ulja u vlastitim kućanstvima.

U Hrvatskoj kućanstva godišnje stvore oko 9 milijuna litara otpadnog jestivog ulja, više od 2 litre po stanovniku. Ovo je prva tona takvog ulja u Hrvatskoj koja su prikupila domaćinstva, te će se ono dalje reciklirati umjesto da završi u odvodu. Razmatra se i proširenje na ostale gradove u Hrvatskoj.

U suradnji s partnerom u projektu, Agroproteinkom, INA je održala prvo predavanje o važnosti recikliranja otpadnog jestivog  ulja i ostalih ulja u domaćinstvu u Osnovnoj školi Sesvete za školarce.

 

Komentiranje nije dozvoljeno.