DIGITALNA TRANSFORMACIJA GROBLJA: Perspektivni mladi tim predstavlja inovativnu aplikaciju o pričama pokojnika

Na ovogodišnjem ACD-u posebno će biti zanimljivo predstavljanje Spiritus aplikacije, koju su osmislili hrvatski studenti, a lansirana je prije svega nekoliko dana. Riječ je o platformi zasnovanoj na blokchainu s ciljem stvaranja digitalnih uspomena na pokojnike, kako bi njihove priče ostale sačuvane vječno.

„U trećem naraštaju svake obitelji pradjedovi i prabake su jednostavno zaboravljeni. 99% njihovih potomaka neće znati ništa o njima. Sve što im je ostalo su samo neki biografski podaci na nadgrobnoj ploči“, ističu iz Spiritusa i nadodaju kako je Spiritus tu da stvori platformu na kojoj potomci mogu na lijep način stvoriti personalizirane spomenike svojim najmilijima. „Mogu objavljivati fotografije, pisati nezaboravne priče koje su ih predstavljale i zadržati svoje sjećanje – zauvijek.“

Inače, aplikacija je pobijedila na uglednom Lumen Development natjecanju u izradi mobilnih i web aplikacija, a mladi tim je podržan i sa značajnom investicijom za njen daljnji razvoj. Ono što će sudionicima konferencije biti posebno interesantno zasigurno je opcija povezivanja digitalnih memorija sa stvarnim grobovima, čime će se posjetitelji groblja putem aplikacije na licu mjesta moći inspirirati pričama pokojnika.

Komentiranje nije dozvoljeno.