DIGITALNA TEHNOLOGIJA SMANJUJE OTPAD: U Danskoj 30% manje bacanja hrane!

Europljani u prosjeku bacaju 88 mil. tona hrane godišnje, dok se u Hrvatskoj baci oko 400.000 tona. Svaki pojedinac odgovoran je za nastanak 75 kilograma otpada od hrane, pokazuju podaci iz istraživanja Centra za prevenciju otpada od hrane koji navodi kako se najviše bacaju voće i povrće, zatim slijede mlijeko i mliječni proizvodi. Restorani i trgovački lanci se na dnevnoj bazi olako rješavaju velikih količina hrane, zbog raznoraznih grešaka u pakiraju, isteka roka trajanja ili jednostavno zbog tržišnih viškova i novih preferencija kupaca.

Platforma TooGood To Go stala je na kraj bacanju hrane u restoranima u Danskoj, što je dio velikog danskog projekta sprečavanja nastanka otpada od hrane, zahvaljujući kojem ta država već sada baca i do 30% manje hrane nego prije pet godina. Platforma informira Dance o tome što mogu kupiti u kafićima, pekarama, slastičarnama i restoranima po sniženim cijenama, odnosno koji su artikli pred istekom roka.

U mrežu je također povezano više od 400 trgovina u kojima Danci mogu kupovati proizvode pred istekom roka trajanja, ili one kojima je rok istekao, ali su i dalje zdravstveno ispravni i ukusni. Hrvatska također ima obavezu kao i ostale članice EU-a, smanjiti količinu bačene hrane u narednih deset godina. Uslijed toga donesen je Plan sprečavanja nastanka otpada od hrane za razdoblje do 2022. godine.

Do iduće godine trebala bi biti pokrenuta i platforma na kojoj će svi oni koji sprečavaju stvaranje otpada od hrane dijeliti svoja iskustva i informacije, recepte za korištenje ostataka hrane, savjete oko pohrane i skladištenja hrane u kućanstvu te slično. Opći je dojam kako su ove društveno odgovorne inicijative u Hrvatskoj još uvijek vrlo slabo raširena pojava, uz postojanje nekih iznimki.

Komentiranje nije dozvoljeno.