DANSKA UVELA NOVI POREZ INDUSTRIJSKIM ZAGAĐIVAČIMA: Plaćat će ga korisnici fosilnih goriva i stvaratelji CO2 , a neki će dobivati poticaje!

Danski parlament je početkom prošlog mjeseca usvojio novi zakon kojim se industrijskom sektoru uvodi novi porez na CO2 za korištenje fosilnih goriva. Već od početka sljedeće godine, industrija će morati plaćati porez na temelju ispuštene količine CO2 koji nastaje izgaranjem nafte, ugljena ili prirodnog plina. Zakonodavac ima cilj smanjenje zagađenja od 70% do 2030. godine, a u usporedbi s onim prijašnjim razinama iz 1990. Ovime je Danska još bliže „fossil free strategiji“ do 2045, a usvojena zakonska rješenja su dio paketa zakona kojima se provodi danska reforma zelenog oporezivanja iz 2022. godine. Zakon će stupiti na snagu 1. siječnja 2025., a trebao bi dovesti do smanjenja CO2 od 4,3 milijuna tona do 2030., što ga čini najvećim pojedinačnim doprinosom klimatskom cilju za 2030. još od donošenja važnog Zakona o klimi. – U Danskoj preuzimamo odgovornost i još jednom pokazujemo da prednjačimo u rješenjima prema zelenoj tranziciji. Nije uvijek lako prednjačiti, ali to je upravo ono što radimo usvajanjem ovih zakona. Zato sam ponosan što ga podržava Vlada i vrlo široki dio stranaka u danskom parlamentu,” rekao je prilikom donošenja Jeppe Bruus, danski ministar financija.

Zakon također osigurava i razne beneficije, jer će neke tvrtke moći primiti porezne olakšice za CO2 koji zahvate i koji uspiju skladištiti. To je važna promjena za koju analitičari pretpostavljaju kako će odgovarati danskom sektoru pretvaranja otpada u energiju i drugim subjektima koji rade na dekarbonizaciji, odnosno prikupljanju i skladištenju CO2. Za tvrtke koje djeluju izvan sustava trgovanja kvotama unutar EU-a, porez na CO2 podrazumijeva plaćanje od 100 EUR po toni ispuštenog CO2 u 2030. godini, dok je stopa za tvrtke koje su već obuhvaćene sustavom trgovanja kvotama naknada postavljena na 50 EUR po ispuštenoj toni CO2. Očekuje se kako će ovaj zeleni – ekološki porez ojačati tranziciju danske poslovne zajednice i dodatno ojačati argumente za zelenu tranziciju, te kako će većina danskih kompanija temeljem ovog zakona pristupiti prilagodbi svoje opreme, vozila i uređaja, zamjenjujući one na fosilni pogon novim alternativnim gorivima.

 

Komentiranje nije dozvoljeno.