CRNA GORA: problemi s odlagalištima! Igalo u dimu, gorio zeleni otpad

U Sutorini se prošli četvrtak zapalio zeleni otpad na odlagalištu Komunalno Stambenog poduzeća, a oblak dima proširio se do Igala na jadranskoj obali. Uzrok požara nije utvrđen, iako su postojale indicije da je namjerno proširen.

Prema riječima v.d. direktora Komunalno Stambenog Branka Crnogorčevića, požar je brzo lokaliziran. No, podsjetio je da je Komunalno Stambeno primorano odlagati ovu vrstu otpada sve dok se ne steknu uvjeti za kupnju biodrobilice za preradu otpada, kako bi se kasnije slao u novoizgrađenu kompostanu u Kotoru, na čemu lokalna tvrtka za pružanje komunalnih usluga intenzivno radi.

Projekt “Uspostavljanje kompostiranja i selektivnog odlaganja otpada”, vrijedan  443.000 EUR, financirala je Delegacija EU sa 71 posto, Ministarstvo finansija 18, a komunalna poduzeća četiri obližnje općtine sa 11 posto. Kako je Crna Gora započela pregovore s EU, stručnjaci smatraju da će pitanja okoliša i gospodarenja otpadom postati jedno od spornijih, za čije rješavanje će trebati otkloniti mnoge nepravilnosti na terenu, kao i uložiti znatna financijska sredstva. 

Komentiranje nije dozvoljeno.