BRUXELLES: Održana 2. Konferencija o komunalnoj infrastrukturi u zemljama JIE

U srijedu, 27. siječnja 2016., u Bruxellesu (Belgija) u organizaciji časopisa Komunal, održana je 2. Konferencija o komunalnoj infrastrukturi na temu “Kružna ekonomija i ulaganja u zemljama JIE”. Okupilo se preko 100 sudionika, među kojima su predstavnici vodećih komunalnih tvrtki i jedinica lokalne samouprave, projektanti, finacijeri, odvjetnička društva, lobisti i ostali uključeni u poslove s komunalnom infrastrukturom.

Značajno je prisustvo hrvatskih zastupnika, Ivane Maletić, Tonina Picule i Davora Škrleca te njihovog slovenskog kolege Franca Bogoviča, kao i misija pojedinih zemalja pri EU. Glavni partneri konferencije bili su tvrtka Tehnix d.o.o. i Hrvatske vode, uz posebnu podršku zastupnice Ivane Maletić.

Program je bio podijeljen u dva dijela. U jutarnjem dijelu, koji se održao u hotelu Sheraton, jedno od glavnih predavanja održano je od strane Opće uprave za okoliš Europske komisije (DG ENVIRONMENT). Tematski naglasak konferencije bila je kružna ekonomija i prilike i izazovi koji iz nje proizlaze, a stavljaju se pred komunalni sektor u području upravljanja otpadom i vodnom gospodarstvu.

Popodnevni dio konferencije održao se u Europskom parlamentu, a otvorila ga je Ivana Maletić, koja je izdvojila glavne poteškoće i dala smjernice svim zainteresiranima za financiranje komunalnih projekata iz EU fondova. Predstavljeni su brojni primjeri uspješno provedenih projekata, među kojima se ističu rješavanje otpadnih voda u slivu rijeke Krke (općina Grosuplje), gospodarenje otpadom (otok Krk), sanacija odlagališta i izgradnja sortirnice otpada (općina Velika Kladuša) i međunarodni projekti Hrvatskih voda.

Obzirom na veliko zanimanje za temu, kako predavača tako i ostalih sudionika, program je bio bogat i dinamičan. Stvorena je platforma, koja će svim prisutnima pomoći u daljnjem radu i nastavku suradnje u cilju osiguravanja što boljih uvjeta lokalnom stanovništvu, usklađivanju s direktivama EU i održivom korištenju resursa.

Komentiranje nije dozvoljeno.