BJELOVAR POSTAO NAJVEĆI GRAD BEZ PRIREZA: Hrabar potez vlasti prema rasterećenju građana i poduzetnika

Vijećnici Grada Bjelovara na posljednjoj su online sjednici izglasali ukidanje prireza, čime je Bjelovar postao najveći hrvatski grad koji ne ubire prirez na dohodak svojih stanovnika, a odluka se počela primjenjivati od 1. svibnja.

– Prirez porezu na dohodak od 12 % uveden je 2002. godine i postepeno smo ga smanjivali posljednjih godinu dana. Ova vrsta poreza punila je gradsku blagajnu s više od 10 mil. KN na godišnjoj razini posljednjih 19 godina – rekao je gradonačelnik Dario Hrebak i dodao kako je ova odluka bila moguća zbog dobro promišljenih prethodnih koraka. – Tri godine smo štedjeli, racionalno upravljali sredstvima, smanjivali broj zaposlenika i masu plaća, digitalizirali usluge, povlačili sredstva iz EU fondova i postupno stvarali temelje za ovakav potez. Zato možemo, upravo sada, kada je najpotrebnije, poslati snažnu poruku da se može jer štedi se kad se ima, kako bi se hrabri potezi mogli donositi kad dođe kriza – rekao je gradonačelnik.

Bjelovar je u ožujku donio i set mjera poduzetnicima pogođenih korona krizom težak više od 8 milijuna kuna, što iznosi oko 10% izvornog proračuna. Bjelovarski poduzetnici u iduća tri mjeseca ne moraju platiti nijedan račun u nadležnosti Grada, a komunalne naknade su u potpunosti oslobođeni.

Komentiranje nije dozvoljeno.