BEČKI JAVNI PRIJEVOZ JE SVE POPULARNIJI: Broj godišnjih karata premašio broj osobnih automobila!

Bečki javni prijevoz je iz godine u godinu sve popularniji među putnicima. Pristupačna cijena karte i kvalitetna mreža javnog prijevoza potiču sve više građana da koriste autobuse, tramvaje i podzemnu željeznicu.

Tako je, na primjer, 2019. godine postavljen novi rekord od 852.000 prodanih godišnjih karata, što je porast od 30.000 karata u odnosu na 2018. godinu i gotovo pola milijuna karata u odnosu na 2011. godinu. Time je broj godišnjih karata za javni prijevoz četvrtu godinu zaredom premašio broj prijavljenih osobnih automobila.

Inače, cijena godišnje karte iznosi 365 EUR, što znači da se Bečani za 1 EUR dnevno mogu voziti svim sredstvima javnog prijevoza. Osim toga, bilježe i minimalan broj putnika koji se „švercaju“.

U sredstvima javnog prijevoza u Beču prošle je godine prekontrolirano oko 3,1 milijuna putnika od kojih samo 2 % nije imalo valjanu voznu kartu.

Usporedbe radi, u javnom prijevozu u Berlinu „šverca” se oko 3 % putnika, a u Hamburgu ili Frankfurtu oko 5 %. U Parizu oko 10 % putnika ne posjeduje valjanu kartu u vožnji.

Komentiranje nije dozvoljeno.