ENERGETIKA I OIE 2022: Regionalna konferencija o energetskoj budućnosti (Krško, 05.09.)

Aktualni poremećaji i nestabilnost na svjetskom tržištu energije u fokus su stavili potrebu za bržom tranzicijom na obnovljive izvore energije i postizanje koncepta energetske samodostatnosti. Rastuće cijene energije i inflacija velika su prijetnja za ionako visoke stope energetskog siromaštva. Upravo zato, časopis Komunal organizira regionalnu konferenciju Energetika i OIE, koja će se održati 05. rujna u Krškom (Slovenija) s ciljem rasprave između donositelja odluka, gospodarstvenika, nevladinih organizacija i akademske zajednice o mogućnostima ublažavanja energetske krize i bržoj tranziciji na obnovljivu energiju.

ENERGETIKA I OIE 2022_PROGRAM

Glavna pitanja:

Jesmo li spremni za nadolazeću sezonu grijanja? Kako prebroditi energetsku krizu i spriječiti rast stopa energetskog siromaštva?

Očekuju li se redukcije energenata?

Kako ubrzati tranziciju na OIE? Kojim mjerama možemo amortizirati energetski udar?

Što donosi REPowerEU plan Europske komisije? Koje mjere obuhvaća?

Koliko je Hrvatska atraktivna za ulaganja u OIE? Koje vrste obnovljive energije imaju najviše potencijala?

Kakav je geotermalni potencijal Hrvatske?

Kakav je status nuklearne energije? Treba li nuklearna energija biti jedan od temelja zelene tranzicije?

Ključne teme:

Kriza, rast cijena energije i redukcije

Cijene plina i električne energije u EU dostižu rekordne razine. I prije rata u Ukrajini, tržište plina bilježilo je rast cijena, a sve je ubrzano u veljači početkom ruske invazije. S obzirom na trenutnu situaciju, prognoze da će se tržište stabilizirati nisu realne, a mnogi europski političari sve češće spominju i moguće redukcije tijekom nadolazeće jeseni i zime.

REPowerEU

Geopolitički izazovi i loša situacija na energetskom tržištu pokazali su kako je nužno drastično ubrzati tranziciju prema zelenoj energiji i smanjiti ovisnost o nestabilnim fosilnim gorivima. Upravo zato, Europska komisija je predstavila REPowerEU – plan da Europa postane neovisna o ruskim fosilnim gorivima znatno prije 2030. u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu. Time je utvrđen niz mjera koje se temelje na diversifikaciji opskrbe, štednji i ubrzavanju tranzicije na čistu energiju.

Potencijal zelene energije

Čista energija je nesumnjivo energija budućnosti, ali sada je jasno kako nemamo vremena za čekanje. Kako ubrzati primjenu energije vjetra, sunca, biomase, energije vodotoka i geotermalne energije? Kakav je investicijski potencijal ulaganja u obnovljivu energiju? Kakve su mogućnosti financiranja? Očekuje li se otvaranje zelenih radnih mjesta i može li se ulaganjem u OIE u ovom trenutku barem malo ublažiti energetska kriza? – samo su neka od pitanja konferencije.

Nuklearna energija

Nuklearka Krško pokriva 16% potrošnje električne energije u Hrvatskoj, a u zadnje se vrijeme ponovno aktualiziralo pitanje nadogradnje, odnosno izgradnje drugog bloka, čime bi se u Krškom udvostručila proizvodnja električne energije. No, nuklearna energija već godinama izaziva polemike diljem Europske unije oko svog zelenog statusa. Protivnike predvodi Njemačka, koja smatra da nuklearna energija nije poželjna u zelenoj tranziciji, dok pronuklearni tabor predvodi Francuska, koja smatra da nuklearnu energiju treba promatrati kao zelenu energiju.

Kome je konferencija namijenjena?

Konferencija će okupiti predstavnike energetskog sektora – proizvođače i potrošače, gospodarstvenike, udruženja energetskog sektora i nevladine organizacije, predstavnike lokalne i regionalne samouprave, nadležne institucije, kao i predstavnike investitora, banaka i akademske zajednice.

Dodatni sadržaj

U sklopu konferencije za sudionike će biti organiziran i studijski posjet Nuklearnoj elektrani Krško.

Kako se prijaviti?

Ispunjenu PRIJAVNICU pošaljite na e-mail: info@komunal.hr, nakon čega ćete zaprimiti daljnje upute.

Komentiranje nije dozvoljeno.