ZAPOČELA KONFERENCIJA COP26: „Sva obećanja moraju biti ispunjena!“

UN-ova konferencija o klimatskim promjenama COP26 održava se u Glasgowu od 31. listopada do 12. studenoga. Okuplja predstavnike vlada iz cijelog svijeta s ciljem definiranja zajedničkih politika i mjera za odgovor na klimatsku krizu. Tim je povodom WWF formulirao pet glavnih obećanja čije ispunjenje hitno očekuje od okupljenih na konferenciji. To su ubrzano smanjenje emisija ugljičnog dioksida, primjenjivanje rješenja utemeljenih na prirodi, hitna pomoć prirodi i ljudima da se prilagode, financiranje budućnosti i efikasno provođenje politika i mjera ublažavanja klimatskih promjena.

„Pokretanjem efikasnih i ambicioznih akcija i usmjeravanjem pregovora UN-a ka jednom cilju – ograničavanju globalnog zagrijavanja na prosječnih 1,5°C – možemo izbjeći najrazornije utjecaje klimatskih promjena na ljude i prirodu. Okupljanje u Glasgowu možda je posljednja prilika za usporiti klimatske promjene, za postizanje dogovora svjetskih čelnika i ispunjenje svih dosadašnjih obećanja vezanih za klimatske promjene”, istaknula je izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz.

„Klimatske promjene su najveći problem s kojim se čovječanstvo suočava i da bismo ga riješili, nužno je zajedničko djelovanje. Upravo sam se zbog toga i uključila u WWF-ove klimatske projekte. Međutim, vlade su te koje trebaju povesti. Od COP26 očekujem konkretne mjere, koje bi se u najkraćem roku primijenile u većini država. Potrebni su nam i planovi, no još je važnija njihova primjena jer vremena više nemamo”, kaže Minja Parabucki, predstavnica pokreta mladih WWF Adrije.

WWF je zato pokrenuo kampanju #WeWontForget kojom podsjećaju vladajuće da ne zaboravljaju njihova obećanja o ciljevima i konkretnim mjerama za ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promjenama te pozivaju sve građane da im se priključe.

Komentiranje nije dozvoljeno.