„zaGOspodarimo otpadom“: Edukacija je najvažniji korak u izgradnji održivog sustava

Plan je da Hrvatska do 2020. godine poveća udio odvojeno prikupljenog otpada na 50%, s današnjih 28%, rečeno je na konferenciji “zaGOspodarimo otpadom” koja se u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike (MZOE) održala prošli tjedan u Zagrebu.

Konferencija je u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma okupila preko 500 sudionika – predstavnika jedinica lokalne samouprave; gradova, općina i županija te predstavnike komunalnih poduzeća, koji su, kroz različite tematske cjeline imali mogućnost upoznati se s primjerima dobre prakse te dobiti odgovore na pitanja o uspostavi sustava gospodarenje otpadom.  Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić predstavio je verificirane statističke podatke, prema kojima se godišnje prikupi 1,7 mil tona otpada, od čega je 72% miješani komunalni otpad, a cilj je da do 2020. godine to bude svedeno na 1,57 mil. tona.

Ministar je najavio da će se planirana stopa oporabe komunalnog otpada sa sadašnjih 27% na planiranih 50%  postići  kroz pet osnovnih mjera, a koje uključuju uspostavu učinkovitog sustava sakupljanja reciklabilnih materijala i biootpada, revizije prioriteta potrošnje, primjenom ekonomskih instrumenata u gospodarenju otpadom, jačanju instrumenata proširene odgovornosti proizvođača te zatvaranjem neusklađenih odlagališta, kojih je sada 111. Također, da bi sustav funkcioniramo nužno je i povećanje broja centara za gospodarenje otpadom s postojeća dva na njih ukupno 11, kazao je ministar.

„Sljedeće dvije godine su godine u kojima trebamo značajno iskoračiti. To su ambiciozni ciljevi, no natječaji koji su pokrenuti i koje planiramo pokrenuti omogućit će nam da izgradimo infrastrukturu kako bi naši građani bili u mogućnosti dati svoj doprinos“, kazao je ministar-

Na konferenciji „zaGodpodarimo otpadom“ ispred Europske komisije sudjelovala je i zamjenica glavnog direktora u Glavnoj upravi za okoliš Joanna Drake. „Prijelaz na kružno gospodarstvo je velika prilika za transformaciju gospodarstva kako bi se ono učinilo održivim. U tom smislu potrebno je da zakonodavstvo u području gospodarenja otpadom bude u potpunosti implementirano diljem EU. Ovo je trenutak u kojemu Hrvatska mora poduzeti odlučne korake kako bi napravila nužne reforme.“

Ovo je prva konferencija o održivom gospodarenju otpadom na kojoj su sudionici imali mogućnost, putem pametnih telefona, postaviti pitanje na koja su odgovarali ministar zaštite okoliša i energetike dr. sv. Tomislav Ćorić, predstavnica Europske komisije Joanna Drake, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš te ostali.

Komentiranje nije dozvoljeno.