VODOVOD GRADA VUKOVARA „MISLI ZELENO“: Solarna elektrana omogućava značajne uštede

Rast cijena energije pogađa i vodno-komunalni sektor. Upravo zato, projekt izgradnje solarne elektrane na krovištu Vodovoda grada Vukovara, isplatit će se u mnogo bržem roku nego što je prvotno planirano. Solarna elektrana u pogonu je od prošle godine te se sastoji od više od 1.200 panela.

„Sunčana elektrana je snage 469 kW i donosi značajne uštede i velike iskorake u ostvarenju samodostatnosti u proizvodnji energije, a njezinom izgradnjom dobivat ćemo preko 60% električne energije za proizvodnju pitke vode iz obnovljivih izvora energije“, kazali su iz Vodovoda.

Foto: Vodovod grada Vukovara

Inače, ovo je prva od tri faze projekta izgradnje solarne elektrane. Druga faza je dodatna solarna elektrana koju planiraju proširiti na ostala krovišta, a koja će biti snage 100 kW. „Treća faza je naš uređaj za pročišćavanje otpadnih voda koji je pokriven velikom krovnom površinom na kojem planiramo također izgraditi sunčanu elektranu koja će smanjiti potrošnju električne energije u trenutku zbrinjavanja i pročišćavanja otpadnih voda“, najavljuju iz Vodovoda.

„S obzirom na tržište električne energije rok isplativosti projekta, koji smo financirali svojim sredstvima te čija je vrijednost 2.244.999,99 kuna s PDV-om, iznosi 1 godinu i 8 mjeseci“, zaključuju.

Komentiranje nije dozvoljeno.