U SLOVENIJI POSKUPLJUJU KOMUNALNE USLUGE: Od 1.9. većinom veće cijene

Slovenija u prvih šest mjeseci bilježi rast prosječnih plaća za 4,3% (brutto iznosi 1.718 a netto 1.108 EUR). Uz ovaj optimističan rast plaća većina JLS najavljuje i rast cijena komunalnih usluga, prosječno za 10%, a u nekim sredinama oporbeni političari vrlo pesimistično predviđaju rast cijena i do 30%.

Tu nisu uključeni troškovi komunalnih usluga, nego i troškovi vrtića i drugih javnih usluga. Primjerice, u Novom Mestu je gradsko vijeće prije mjesec dana prihvatilo rast cijena usluga za cca 10% pravdajući to velikim ulaganjima koja su izvršena u proteklom razdoblju.

Piranska komunalna tvrtka se suprotno od navedenog odlučila za radikalan potez, jer je s 31.08. otkazala ugovor sadašnjem otkupljivaču otpada  JP Snaga d.o.o. iz Ljubljane, koja je dobivala 161,19 EUR po toni otpada.

Od 1. rujna 2019. otpad iz općine Piran preuzet će Regionalni centar za gospodarenje otpadom u Celju, koji će pružati usluge odvoza i obrade otpada za 111,34 EUR po toni otpada. Time će se uštedjeti preko 170.000 EUR i cijene se ipak neće mijenjati.

Komentiranje nije dozvoljeno.