U ITALIJI ZAKONOM POBOLJŠAVAJU GROBLJA: Emilia-Romagna ponosna na svoja povijesna groblja!

Lokalnim zakonom koji je usvojila regionalna skupština 15. prosinca 2022., (to je ujedno i prvi zakonski akt takve vrste u Italiji), Regija Emilia-Romagna namjerava potaknuti daljnji razvoj i vidljivost značajnih grobalja. Cilj je utvrditi i potaknuti očuvanje važnih elementa regionalne kulturne baštine, te kulturni rast lokalnih zajednica, kao i potaknuti turističku atraktivnost kroz veću prisutnost talijanskih i međunarodnih posjetitelja. Također, očekuje se kako bi zakon trebao potaknuti niz javnih i privatnih investitora na ulaganja u proširenje vidljivosti regionalne kulturne baštine, posebice vidljivosti kroz europsku baštinu i kroz kulturne programe EU-a.
Ovaj jedinstven i inovativan zakon trebao bi također poboljšati mnoge elemente upravljanja na značajnim regionalnim grobljima te povećati zadovoljstvo korisnika, a predviđa multimedijsku produkciju, turističke rute i financiranje restauratorskih i konzervatorskih projekata, katalogizaciju grobalja i baštine, organizaciju izložbi i realizaciju najrazličitijih kulturnih i povijesnih programa te se za sada odnosi na oko 80 lokalnih grobalja.
Zakonom se treba postići i osigurati unapređenje komunalnog i povijesnog položaja grobalja, očuvanje i promicanje grobalja – kulturnih dobara, potičući istovremeno građane na njihovo čim veće korištenje i sudjelovanje u nizu aktivnosti kojima će se omogućiti financiranje. Osoblje uključeno u upravljanje i unaprjeđenje monumentalnih groblja u Emiliji-Romagni imat će pristup mnogobrojnim tečajevima i edukaciji, financirat će se katalogizacija baštine i različite izložbe i kulturni programi, digitalni i multimedijski projekti, kao i interkulturalna inkluzija. Predviđeno je i pokretanje različitih rezidencijalnih projekata za umjetnike i istraživače sa zanimanjem za ovu temu, kao i česti školski posjeti djece i učenika na groblja. Sve navedene aktivnosti bit će prihvatljive za buduće sufinanciranje.

Komentiranje nije dozvoljeno.