SVE VIŠE BEČANA KORISTI SOLARNU ENERGIJU: Do 2030. bi se 250.000 kućanstava moglo napajati iz solarnih elektrana

Glavni grad Austrije Beč obara rekorde u izgradnji i korištenju solarnih postrojenja. Gradsko energetsko poduzeće Wien Energie prošle je godine u gradu postavilo jednu novu fotonaponsku elektranu tjedno, a ukupna instalirana snaga povećana je na 60 MW. Tako je s preko 260 solarnih elektrana ovo gradsko energetsko poduzeće postalo najveći operater solarne energije u Austriji.

Solarna postrojenja u Beču proizvode zelenu energiju koja je dovoljna za opskrbu 25.000 kućanstava, a više od 80% njih instalirano je na krovovima zgrada, no da bi se postigli klimatski ciljevi, potrebno je koristiti i druge površine.

Jedan je od takvih primjera i veliko postrojenje koje se od jeseni 2020. gradi na području nekadašnje deponije šljunka u gradskom okrugu Donaustadt. Ovo solarno postrojenje snage 11,5 MW prostirat će se na površini od 12,5 hektara, što otprilike odgovara površini 15 nogometnih igrališta, a dobivenom energijom moći će se podmiriti potrebe oko 5.200 kućanstava. Očekuje se da će se ondje godišnje proizvoditi otprilike 13 GWh električne energije čime bi se emisija ugljikovog dioksida na godišnjoj razini trebala smanjiti za 4.500 tona.

Osim toga, u svibnju 2020. u pogon je puštena najveća solarna elektrana u Beču koja je u vlasništvu građana. Nalazi se u gradskom okrugu Favoriten i ima 6.500 solarnih modula te snagu od gotovo 2 MW, a njezina površina odgovara onoj od gotovo četiri nogometna igrališta. Nekoliko tisuća građana iz Beča i okolice uključilo se u njezino financiranje kupnjom vaučera u iznosu od 250 eura.

Kako najavljuje predsjednik uprave Michael Strebl, tvrtka i u novoj godini namjerava nastaviti ovim tempom, dok do 2030. planiraju udeseterostručiti ukupnu snagu instaliranih postrojenja koja će omogućiti opskrbu energijom za čak 250.000 kućanstava.

 

Komentiranje nije dozvoljeno.