SOLARI NA OSJEČKOM GROBLJU: Godišnja ušteda od 18.000 EUR

Završena je izgradnja sunčane elektrane na krovištu zgrade Centralnoga groblja u Osijeku. Radi se o investiciji od 102.000 EUR, dok je 40 posto sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Grad Osijek provodi niz ulaganja koja imaju za cilj značajno smanjiti troškove za električnu energiju kod gradskih komunalnih tvrtki. U ovom konkretnom slučaju solarni paneli će proizvoditi 70 posto energije koja je potrebna za djelatnost tvrtke Ukop, a procjenjuje se kako će se postići uštede od oko 18.000 EUR godišnje.
– Grad Osijek je dvije godine zaredom proglašen hrvatskim Eco cityjem, na što smo izuzetno ponosni. Jedan od velikih doprinosa tome dale su i sunčane elektrane u vlasništvu Grada Osijeka ili gradskih poduzeća. Imamo 18 elektrana koje proizvedu 70 posto potrebne energije za njihove djelatnosti,ističe gradonačelnik Ivan Radić, dodajući kako Grad i u budućnosti planira ulagati u energetske obnove svojih objekata, poput Dječjeg vrtića na Mačkamami s odobrenim sufinanciranjem u iznosu od 900.000 EUR. Elektrana će se postaviti i na zgradi Dječjega kazališta za što je već spremna dokumentacija te postoji elektro energetska suglasnost za sunčane elektrane na devet osnovnih škola.
Vedran Novokmet, direktor Ukopa, izrazio je zadovoljstvo procijenjenim uštedama na objektima na groblju, posebice iz razloga jer se radi o zgradi koja je istovremeno najveći potrošač energije. – S obzirom na godišnje uštede i na vrijednost koju smo uložili u ovakav projekt sunčane elektrane, povrat investicije bi nam, prema izračunu naših projektanata, bio za neke tri godine i četiri mjeseca. Kada prođe taj rok ostvarit ćemo i dodatne uštede, zaključio je direktor Novokmet, koji se ujedno zahvalio gradonačelniku Radiću, FZOEU, zaposlenicima Ukopa i izvođaču radova bez kojih, kako je istaknuo, projekt ne bi bilo moguće realizirati.

Komentiranje nije dozvoljeno.