SASTANAK PREDSTAVNIKA FONDA I MEĐIMURSKE ŽUPANIJE: „Međimurje je jedan od lidera u projektima energetske učinkovitosti“

V.d. direktorice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain i glavna tajnica Andrea Bartolić sastale su se s međimurskim županom Matijom Posavcem te predstavnicima Međimurske energetske agencije.

Na sastanku je Košiša Čičin-Šain istaknula kako je Međimurska županija jedna od perjanica u energetskoj obnovi svojih objekata i općenito projektima energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

„Međimurska županija sudjeluje na gotovo svim Fondovim natječajima. Tako je već dosada obnovljeno preko osamnaest ustanova, šesnaest škola, učenički dom, školske radionice, ali i dom umirovljenika. Najveći projekt odnosi se na obnovu četiri zgrade bolnice u Čakovcu koji bi trebao biti gotov do proljeća iduće godine. Postavili smo i solarne ćelije na zgradu Centra znanja, a u planu je još nekoliko školskih ustanova“, rekao je župan Posavec.

Foto: FZOEU

Osim u pripremi i realizaciji projekata energetske obnove, županija je uspješna i u povlačenju sredstava iz EU fondova te je većina investicija sufinancirana kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija.

„Tranziciju prema zelenoj energiji osim Međimurske županije te njenih jedinica lokalne samouprave pokazuje i veliki broj građana s ovog područja koji se prijavljuju na Fondove pozive. Zato očekujemo veliki interes i za naš novi javni poziv za korištenje obnovljivih izvora energije vrijedan 95 milijuna kuna koji ćemo objaviti sljedeći tjedan“, izjavila je Košiša Čičin-Šain.

Komentiranje nije dozvoljeno.