PROIZVODNJA TEKSTILA ODGOVORNA ZA OKO 20% GLOBALNOG ONEČIŠĆENJA VODA

U ožujku 2020. Europska komisija usvojila je novi akcijski plan kružnog gospodarstva koji uključuje strategiju EU-a za tekstil, a čiji je cilj potaknuti inovacije i ponovnu upotrebu unutar sektora. Za proizvodnju tekstila potrebno je puno vode, a uz to i zemlja za uzgoj pamuka i drugih vlakana. Procjenjuje se da je globalna tekstilna i odjevna industrija potrošila 79 milijardi kubnih metara vode u 2015. godini, dok su potrebe cijelog gospodarstva EU iznosile 266 milijardi kubnih metara u 2017. Za izradu jedne pamučne majice potrebno je 2.700 litara svježe vode, što je prema procjenama dovoljno da zadovolji potrebe za pićem jedne osobe tijekom 2,5 godine.
Procjenjuje se da je proizvodnja tekstila odgovorna za oko 20% globalnog onečišćenja čiste vode proizvodima za bojanje i završnu obradu budući da se pranjem sintetičke odjeće u okoliš ispušta 35% primarne mikroplastike.
Procjenjuje se da je modna industrija odgovorna za 10% globalnih emisija ugljika – više od međunarodnih letova i pomorskog brodarstva zajedno.
Prema Europskoj agenciji za okoliš, kupnja tekstila u EU u 2017. godini generirala je oko 654 kg emisije CO2 po osobi.
Prema direktivi o otpadu koju je Parlament odobrio 2018. godine, države EU bit će obvezne odvojeno sakupljati tekstil do 2025. Nova strategija Komisije također uključuje mjere za potporu kružnim materijalima i proizvodnim procesima, borbu protiv prisutnosti opasnih kemikalija i pomoć potrošačima u odabiru održivog tekstila.
EU je također uvela neke mjere za ublažavanje utjecaja tekstilnog otpada na okoliš, pa tako Horizon 2020 financira RESYNTEX, projekt koji koristi kemijsku reciklažu, a koji bi mogao pružiti poslovni model kružnog gospodarstva za tekstilnu industriju.

Komentiranje nije dozvoljeno.