PRIMJER DOBRE PRAKSE U SUSJEDSTVU: Kako se u Krškom odlaže svega 1,5 posto otpada?

I dok u Hrvatskoj na odlagalištima završava više od 70 posto komunalnog otpada, naši slovenski susjedi mogu se pohvaliti iznimnim rezultatima po pitanju odlaganja. Predstavnici najvećeg slovenskog komunalno-građevinskog poduzeća Kostak d.d. Krško na konferenciji Energetika i OIE iznijeli su podatak kako u Krškom na odlagalištima završi svega 1,5 posto otpada, i to zahvaljujući naprednoj strategiji i korištenju modernih tehnologija.

„Kod nas dolazi miješani komunalni otpad iz cijele Slovenije i godišnje preradimo 115.000 tona otpada u gorivo“, kazao je direktor Sektora komunale Jože Leskovar. Nadodao je kako se manji dio proizvedenog goriva koristi u Sloveniji i Hrvatskoj, dok se većina izvozi u BIH, Mađarsku i Austriju.

Temelj uspješnog sustava odvojenog prikupljanja otpada je Centar za gospodarenje otpadom Spodnji Stari Grad izgrađen 2003. godine, a kroz godine je konstantno unaprjeđivan.

Foto: Kostak d.d.

Tako je 2012. godine nadograđen automatiziranom sortirnom linijom za obradu miješanog komunalnog otpada, koja omogućuje odvajanje biorazgradivog otpada i drugih odvojenih frakcija poput papira, plastike, metala, kompozitne ambalaže i zapaljive frakcije od preostalog otpada.

U 2015. godini uslijedila je izgradnja natkrivene kompostane koja omogućuje preradu biološkog otpada, a cjeloviti sustav gospodarenja otpadom zaokružila je proizvodna linija za alternativna goriva koja radi od 2016. godine. Glavni korisnici krutih alternativnih goriva su tvornice cementa i, u manjoj mjeri, energane s velikim industrijskim potrošačima topline.

Foto: Kostak d.d.

Zahvaljujući svim ulaganjima, u Krškom se tako godišnje proizvede do 10.000 tona iskoristivih sirovina, 8.000 tona komposta te 22.500 tona krutih alternativnih goriva. Dodajmo još i kako je samo poduzeće osnovano još davne 1954. godine, a danas broji više od 650 radnika, te pokriva 158 naselja koja spadaju pod Krško.

Komentiranje nije dozvoljeno.