PREZENTACIJA PAMETNIH GRADOVA U EMIRATIMA: Expo promovira održivost i AI tehnologije

U subotu je završeno studijsko putovanje u Dubai i Abu Dhabi u organizaciji časopisa KOMUNAL, a upravo je Dubai tijekom posljednjih pola godine postao jedno od najznačajnijih svjetskih odredišta za poslovne ljude, prije svega zbog domaćinstva svjetskom sajmu Expo 2020 Dubai.

Ovaj treći najveći globalni sajam koji je ikada organiziran predstavljao je dobru priliku za upoznavanje s komunalnom infrastrukturom najrazvijenijih država koje su u svojim paviljonima predstavile niz ”smart rješenja” baziranih na umjetnoj inteligenciji i novim tehnologijama. Upravo su prijestolnica Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dhabi i Dubai, koji nesumnjivo predstavlja gospodarsko i turističko središte ovog dijela svijeta, već primijenili niz avangardnih komunalnih rješenja 21. stoljeća. Osim posjete izložbi Expo, delegacija je u sklopu World Trade Centra posjetila i regionalno važan Wood Show.

Općenito gledajući, veliki gradovi Bliskog istoka su tijekom posljednjih 30-ak godina doživjeli strelovit rast, prije svega zahvaljujući velikom bogatstvu prirodnih resursa poput plina i nafte, ali su i realizirali vrlo odmjerena i strateška ulaganja u jačanje i promoviranje svoje turističke ponude koje se baziraju na potpuno novim atrakcijama i brendiranju u suradnji s vodećim svjetskim stručnjacima i agencijama, a u cilju privlačenja globalnih gostiju.

Dubai je najveći i najmoderniji od sedam emirata, raspolaže značajnom poslovnom infrastrukturom, modernim lukama i aerodromima te nizom poslovnih zgrada koje su sjedište multinacionalnih kompanija za ovaj dio svijeta. Osim Burj Khalife, najviše zgrade na svijetu, posjeduje i najduži potpuno automatizirani željeznički sustav na svijetu bez vozača, zatim Dubai Marinu, umjetne otoke te Burj Al Arab, prvi svjetski hotel sa sedam zvjezdica.

S komunalnog aspekta, posebno je zanimljiva činjenica da je Dubai jedan od gradova s najvećom potrošnjom vode na svijetu, koju dobiva zavaljujući modernoj tehnologiji desalinizacije morske vode, dok se nebrojeni gradski vrtovi i parkovi navodnjavaju pročišćenim otpadnim vodama. Hrvatska delegacija je posjetila i Abu Dhabi, glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji se također može pohvaliti impresivnim komunalnim rješenjima, a jedna od gradskih četvrti – Masdar City je proglašen za najodrživiji i energetski najučinkovitiji grad na svijetu, u kojem je smješten i Siemensov razvojni centar te niz nacionalnih razvojnih institucija.

Damir Lneniček, gradonačelnik, Grad Daruvar

„Putovanje je bilo korisno zbog niza informacija i novih znanja koja su nam prezentirana na više razina. Komunalne usluge se u svijetu sve više digitaliziraju i zamjećuje se i visoka razina korištenja robota, što se u Dubaiju vidi na svakom koraku. Vidjeli smo brzu transformaciju gradova i četvrti u kojima se klima i prirodni nedostaci kompenziraju kroz bogate sadržaje u turizmu koji i u postpandemijskom razdoblju cvate i ostvaruje milijunske posjete.“

izv. prof. dr. sc. Andrea Pirc Barčić, Fakultet šumarstva i drvne tehnologije

„EXPO je ponudio puno informacija, cirkuliranje tisuća globalnih posjetitelja te prelijepih objekata i građevina. Zanimali su nas prirodni materijali u građevinskoj industriji i prijedlozi za jačanje bio-ekonomije. Mnoge zemlje vrlo studiozno razmatraju mogućnosti za korištenje svojih resursa.“

Marijan Kavran, glavni urednik Časopis KOMUNAL

„Posjet Dubaiju nikad nema samo turistički karakter kako se to uobičajeno percipira u javnosti, nego je prilika za učenje. To je grad s najviše dizalica na svijetu, a kod gradnje impresivnih građevina koriste se najbolja tehnološka i inovativna rješenja. Postoji i natjecateljski pristup, ostvareni su mnogobrojni rekordi u građevinskom sektoru, a primjena inovativnih i pametnih rješenja svrstava UAE uobičajeno daleko ispred većine drugih zemalja. Zanimljivo je kako nafta i plin prelaze u drugi plan, a turizam i trgovina sve više dominiraju u BDP-u.“

 

Komentiranje nije dozvoljeno.