POZITIVNI EUROPSKI PRIMJERI: Valorizacija kulturne baštine i turistički potencijal grobalja

Bogati dio programa studijskih posjeta bit će vezan uz grobljansku infrastrukturu. Tako je predviđen obilazak nekoliko istaknutih europskih grobalja s dugom tradicijom, a među njima je i ono najposjećenije – Père Lachaise u Parizu.

Upravo je to groblje još u 19. stoljeću započelo trend posjećivanja groblja kao turističkog odredišta. Prostire se na 44 hektara površine, a godišnje ga posjeti 3,5 mil. ljudi. Na njemu je sahranjeno više od milijun pokojnika, a i danas je u funkciji. No, ono što ga izdvaja od ostalih grobalja je činjenica da je vječno počivalište velikog broja značajnih, svjetski poznatih ličnosti, kao što su Honoré de Balzac, Frédéric Chopin, Moliére, Marcel Proust, Oscar Wilde, Jim Morrison, Max Ernst, Isadora Duncan, Edith Piaf i mnogi drugi. Nadalje, tu su i brojne građevine i skulpture koje plijene pažnju posjetitelja – krematorij, Memorijal mrtvima, grobnica Rossinia, Moliéreova grobnica itd.

Osim groblja Père Lachaise, Pariz se može pohvaliti i Montparnasseom ili Južnim Grobljem te grobljem Saint-Lous. Osim pariških, predviđene su i posjete belgijskim grobljima u Leuvenu, među kojima je i vojno groblje. Glavne teme bit će financiranje projekata iz EU fondova te primjena prostorno-planskih, arhitektonskih i tehnoloških rješenja u upravljanju grobljima, a upoznat ćemo se i s pozitivnim europskim primjerima te sektorskim inovacijama.

Komentiranje nije dozvoljeno.