POTPISANI SPORAZUMI O SURADNJI ZA DVA PREKOGRANIČNA PROJEKTA: Zaštit će se izvorište Prud i osigurati obrana od poplava neretvanske doline

U Ljubuškom je potpisan Sporazum o izgradnji sustava javne odvodnje u tome gradu, ali i drugim aktivnostima vezanim uz zaštitu izvora Prud, koji se koristi za javnu vodoopskrbu u dolini rijeke Neretve te područja na poluotoku Pelješcu i otocima Korčuli, Mljetu i Lastovu. Samo izvorište se nalazi na teritoriju Hrvatske, ali se zone sanitarne zaštite protežu na teritorij Bosne i Hercegovine.

Sporazum je potpisan između Hrvatskih voda, Neretvansko-pelješko-korčulansko-lastovsko-mljetskog vodovoda d.o.o. Korčula i JP ”Parkovi” d.o.o. Ljubuški. Sporazumom je definirana prva faza izgradnje kanalizacijskog sustava čija je vrijednost 5,8 mil. KN. Hrvatske vode osigurat će 80 % sredstava preko Neretvansko-pelješko-korčulansko-lastovsko-mljetskog vodovoda d.o.o. Korčula, a ostalih 20 % osigurat će JP „Parkovi“ i Grad Ljubuški.

Osim tog važnog prekograničnog projekta, u Gradu Čapljini je potpisan i Sporazum o međusobnim odnosima, pravima i obvezama vezano za izgradnju obrambenog nasipa na području Gabela polja, Grad Čapljina, BiH, u sklopu prekograničnog projekta obrane od poplava Grada Metkovića. Ugovor je potpisan između Hrvatskih voda i Grada Čapljine, a njegova vrijednost je 25 mil. KN. Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić naglasio je kako će se realizacijom ovog projekta konačno riješiti problemi s kojima su suočeni stanovnici desne obale Neretve, kako na području Republike Hrvatske, tako i Bosne i Hercegovine.

Komentiranje nije dozvoljeno.