PARIZ POTROŠIO 1,4 MLRD EUR ZA ČIŠĆENJE SENE: Zbog bakterija upitan nastup olimpijaca

Nekoliko tjedana prije početka Olimpijskih igara u Parizu voda iz rijeke Sene još uvijek ne prolazi testove kvalitete. Ranije su pompozno bila najavljena natjecanja u plivanju na otvorenim vodama i plivački dio triatlona, no najnovije testiranje obavljeno krajem prošlog tjedna je cijelu stvar ponovno bacilo u neizvjesnost. Glavni svjetski mediji su prenijeli kako su najnoviji testovi, čije rezultate je objavio ured pariškog gradonačelnika, pokazali kako su razine bakterije E. coli – pokazatelja fekalnih tvari – daleko iznad gornjih granica koje propisuju sportski savezi.

Razina bakterije E. coli je sredinom prošlog mjeseca bila deset puta viša od dopuštene razine, odnosno nije niti blizu granicama postavljenim od strane Svjetske triatlonske federacije. Organizatori stoga već sada razmišljaju o rezervnim scenarijima, pa za plivanje u otvorenim vodama imaju fleksibilan raspored koji im omogućuje odgodu događaja za nekoliko dana. U najgorem slučaju, triatlon će se pretvoriti u duatlon, samo trčanje i vožnju bicikla, ali bez plivanja. Problemi su na Igrama postojali i ranije – prenose tako opravdavajuća stajališta lokalnih sportskih djelatnika francuski mediji, napominjući kako su ranije postojale napetosti oko kvalitete vode u zaljevu Guanabara tijekom Olimpijskih igara u Riju 2016., te također podsjećaju na probleme s kvalitetom vode u Tokiju 2021. 

Gradonačelnica Pariza, Anne Hidalgo sljedeće godine želi organizirati javna kupališta duž Sene, no sada je morala odgoditi njezino najavljeno prošlotjedno kupanje, za koje se očekivao veliki publicitet, jer se kupanjem pred novinarima željelo pokazati dobru čistoću vode u rijeci. Umjesto toga, obećala je kako će ponovno otići na kupanje u Senu u tjednu neposredno prije otvaranja Igara. Francuska je dosad potrošila najmanje 1,4 mlrd. EUR za čišćenje Sene, a prošlog mjeseca su otvorene brojne cisterne za kišnicu čime se pokušava smanjiti pritisak na kanalizacijsku mrežu. Međutim, mnogi stručnjaci upozoravaju kako je uglavnom riječ o kozmetičkom zahvatu i kako je problem onečišćenja Sene vrlo složen te se stoga konačna i temeljita sanacija rijeke može očekivati tek u narednom desetljeću.

Komentiranje nije dozvoljeno.