OTPAD 2022: Komunalna vozila moraju biti na alternativni pogon!

U hotelu Westin održana je konferencija Otpad 2022. Tradicionalni skup časopisa Komunal i ove je godine na jednome mjestu okupio dionike cjelokupnog sektora gospodarenja otpadom – od komunalnih društava, donositelja odluka na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini do sveučilišnih stručnjaka, proizvođača i dobavljača opreme i tehnologija te pružatelja konzultantskih usluga.

Prijelaz na alternativni pogon nema alternativu!

Glavna tema konferencije bila su komunalna vozila na alternativna goriva, a zaključeno je kako su vozila s nultim stopama emisija budućnost te da se komunalne tvrtke moraju krenuti prilagođavati novim trendovima. Također, na konferenciji je istaknuto kako su ekološki prihvatljiva vozila trenutno znatno skuplja od vozila na fosilni pogon te da bi zbog toga sufinanciranje od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost trebalo biti veće.

„Alternativna goriva nemaju alternativu. Investicija u električna vozila u početku je veća, ali je isplativa s vremenom“, kazao je Saša Pupovac iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te nadodao kako građane treba educirati o svim prednostima takvih vozila. „Razlike u cijeni između električnih i fosilnih vozila su sve manje – električna vozila su sve jeftinija, a fosilna sve skuplja“, istaknuo je Šimun Lončarević iz Energetskog instituta Hrvoje Požar i naglasio kako su električna vozila jeftinija za održavanje i znatno ugodnija za korištenje, ali i da ih mora pratiti kvalitetna infrastruktura. Također, naglasio je i kako je trenutno slabija ponuda modela vozila na alternativni pogon, ali i da će se to brzo promijeniti. „Za N1 kategoriju je dobra ponuda, dok je za N2 i N3 nešto sramežljivija, ali sve se to brzo mijenja.“

Jedan od zaključaka je i kako će u budućnosti biti velika potražnja za vozilima na vodik.  „Vodik je trenutno na dugom štapu, ali pouzdaniji je i sigurniji kao energent. Trenutno ćete teško pronaći komunalno vozilo na vodik, no u budućnosti će to biti drugačije“, kazao je Pupovac.  S time se složio i gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, koji je kazao da su električna vozila samo prijelazna vozila na putu od fosilnih do vodikovih vozila.

Sonja Polonijo ispred Udruge gradova u RH kazala je da većina komunalaca trenutno vozi stara vozila te naglasila da je prijelaz na alternativna goriva nova industrijska revolucija. Također, uputila je prijedlog da FZEOU sufinancira polovna vozila koja su klimatski neutralnija te istaknula kako bi komunalci trebali testirati ponudu vozila na alternativni pogon u stvarnim uvjetima u kakvim će se koristiti.

Sudionicima su posebno zanimljivi bili rezultati Komunalove ankete o voznom parku hrvatskih komunalnih tvrtki, koji su pokazali da više od 80% komunalnih tvrtki koristi isključivo vozila na fosilni pogon. Isto tako, više od 85% ispitanika smatra da na tržištu postoji premala ponuda komunalnih vozila na alternativna goriva, dok su svi ispitanici izrazili stav da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i dalje treba sufinancirati nabavu vozila na fosilna goriva.

Novi javni poziv FZOEU-a

Nirvana Franković iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudionicima je predstavila novi javni poziv za JLS i županije, koji se odnosi na provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama. Cilj je povećati otpornost lokalnih i regionalnih zajednica, odnosno smanjiti njihovu ranjivost na negativne utjecaje klimatskih promjena te posljedično pridonijeti izgradnji zelene i klimatski neutralne Hrvatske. „Zainteresirane jedinice regionalne i lokalne samouprave Fondu mogu dostaviti svoju prijavu, koja može sadržavati jedan ili više projekata za koje je moguće dobiti sufinanciranje od maksimalno 3 milijuna kuna, odnosno 80% opravdanih troškova“, kazala je i naglasila kako će se sredstva dodjeljivati do iskorištenja dostupnog budžeta, koji iznosi ukupno 84,2 milijuna kuna.

Prvi rezultati novog sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu

dr. sc. Alen Hadžić, rukovoditelj Službe zaštite okoliša i gospodarenja otpadom zagrebačke Čistoće komentirao je prve rezultate novog sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu. „Prema prvim procjenama, u zadnjih 10 dana za 50% je smanjena količina miješanog komunalnog otpada“, rekao je i nadodao kako će to sigurno pratiti veće količine odvojeno prikupljene plastike i papira. Ivica Karoglan, direktor splitske Čistoće pozvao je sve u sektoru da podrže Zagreb u implementaciji novog modela.

Komunalcima je i dalje jeftinije odlagati otpad

Ivan Jurešić iz tvrtke Ponikve eko otok Krk d.o.o. kazao je kako je problem što u RH nema takse za odlaganje otpada te je iz tog razloga mnogim JLS i komunalcima i dalje jeftinije odlagati otpad, nego krenuti u investicije kojima bi unaprijedili gospodarenje otpadom, poput izgradnje sortirnica, kompostana, kupnje vozila na alternativni pogon itd.

Centri za gospodarenje otpadom mogu biti rješenje

Jedna od tema bio je i rad centara za gospodarenje otpadom. Uz Marišćinu i Kaštijun, nedavno je u probni rad pušten i CGO Bikarac. Maja Feketić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kazala je da će centri za gospodarenje otpadom, uz miješani komunalni otpad, u budućem periodu morati zaprimati i ostale frakcije otpada, poput plastike i papira, a kazala je i kako su centri važan dio uspješnog gospodarenja otpadom. „Ne možete dobiti sredstva od EU, ako sve nije na najvišoj mogućoj razini, zato taj proces dugo traje“, kazala je Feketić.

„Nekoć se govorilo kako su centri za gospodarenje otpadom megalomanski, skupi i nepotrebni, ali danas vidimo da centri mogu biti rješenje“, kazao je direktor CGO-a Bikarac Robert Podrug.

Komentiranje nije dozvoljeno.